Alina Matis
9514 vizualizări 2 iun 2013

Cel puţin 79 de protestatari turci au fost răniţi în diferite părţi ale ţării şi alţi 939 au fost arestaţi, de-a lungul celor două zile de manifestaţii, anunţă CNN. Printre răniţi se numără şi un parlamentar, Sirri Süreyya Önder, care a fost atins în umăr de un proiectil cu gaze lacrimogene tras de poliţie.

UPDATE 21:20 Noul bilanţ al arestărilor din Turcia este de aproximativ 1.700 de persoane, anunţă Ministerul turc de Interne, citat de AFP şi preluat de Mediafax. Instituţia guvernamentală a declarat că, în total, în ultimele şase zile, în Turcia au avut loc 235 de manifestaţii. Protestele continuau şi duminică seara, iar forţele de ordine au intervenit iar cu gaze lacrimogene.

UPDATE 18:30 Protest de solidaritate cu manifestanţii turci şi în Piaţa Universităţii, din Bucureşti. Protestatarii, foarte mulţi dintre ei membri ai comunităţii turce din Capitală, au venit duminică după-amiază în piaţă cu pancarte pe care au scris: "You are not alone, Istanbul".

SURSA FOTO: Oana Băluţă-Facebook


Un protest care a început vineri şi s-a dorit, în primă fază, o manifestaţie paşnică împotriva planurilor guvernului Erdogan de a demola un parc în Istanbul a degenerat în urma intervenţiei forţelor de ordine cu tunuri de apă, gaze lacrimogene şi spray paralizant. Această intervenţie deosebit de violentă a dus la un val naţional de proteste.

FOTO: Adem Altam/AFP/Mediafax

Sâmbătă seară, protestatarii au ocupat Piaţa Taksim din centrul Istanbulului, iar forţele de ordine s-au retras. Potrivit presei turce, manifestanţii au primit permisiunea să intre din nou în piaţă după o intervenţie pe lângă premierul Erdogan şi ministrul de Interne a preşedintelui Abdullah Gul.

Acelaşi Gul a declarat că nivelul protestelor a atins un nivel "îngrijorător" şi a lansat un apel la adresa protestatarilor, pe care i-a rugat să dea dovadă de calm şi de bun-simţ. "Avem cu toţii obligaţia de a fi responsabili în contextul protestelor, care au atins un nivel îngrijorător", a spus şeful statului turc.

FOTO: Adem Altam/AFP/Mediafax

Între timp, premierul Recep Tayyip Erdogan s-a văzut nevoit să recunoască faptul că a făcut uz de "metode extreme" faţă de manifestanţi. "Este adevărat că au fost comise erori şi că poliţia a recurs la metode extreme", a spus Erdogan. Afirmaţia vine după ce inclusiv UE, SUA şi organizaţii precum Amnesty International s-au declarat profund îngrijorate de ceea ce se întâmplă de câteva zile în Turcia.

FOTO: Gurcan Ozturc/AFP/Mediafax

Totuşi, şeful guvernului turc a dat asigurări, într-un discurs televizat, că poliţia nu va lăsa Piaţa Taksim pradă unor grupuri huliganice.

Mai mult, manifestanţii au deja susţinători inclusiv printre vedetele intenaţionale. Actriţa Tilda Swinton este doar una dintre personalităţile cu renume mondial care au criticat atitudinea autorităţilor faţă de protestatarii turci, care au fost atacaţi cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Dintr-o acţiune pentru salvarea unui parc, însă, protestele din Turcia au căpătat o altă miză, manifestanţii cerând în mai multe oraşe demisia guvernului Erdogan, abuzurile forţelor de ordine nefăcând decât să intensifice această mişcare.

Pe fondul situaţiei din Turcia, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a lansat, sâmbătă, o avertizare de călătorie. Românii care ajung la Istanbul sunt sfătuiţi de MAE să evite zona centrală a oraşului.

 

 

Citește și: