Andreea Romanovschi
Andrei Luca POPESCU
24978 vizualizări 4 oct 2012

UPDATE 14.54 Parlamentul de la Ankara a aprobat moţiunea înaintată de Guvernul condus de Tayyip Erdogan, prin care armata turcă are voie să întreprindă operaţiuni militare pe teritoriul altor state, inclusiv Siria. Autorizaţia are termen de valabilitate un an. Decizia unui eventual atac poate să fie luată acum de către Guvern, atunci când va considera că este cazul.

Parlamentarii turci au dat 320 de voturi pentru şi 129 de voturi împotrivă, deşi două partide de opoziţie anunţaseră înainte de dezbatere că vor vota împotrivă.

UPDATE 14.20 Turcia a ripostat, dar "nu are niciun interes" să se implice într-un război cu Siria - oficial turc

Turcia a ripostat la incidentul de miercuri dar "nu are niciun interes" în a se implica într-un război cu Siria, a declarat joi consilierul pentru politică externă al premierului turc, într-un mesaj postat pe Twitter, relatează CNN.

"Turcia a ripostat la incidentul de ieri (miercuri) fără să declare război Siriei. Iniţiativele politice, diplomatice vor continua", a scris, joi, pe Twitter, Ibrahim Kalin, consilierul pe probleme de politică externă al premierului Recep Tayyip Erdogan.

"Turcia nu are niciun interes în a avea un război cu Siria. Dar Turcia este capabilă să îşi protejeze graniţele şi va riposta dacă va fi necesar", a adăugat el.

UPDATE 12.35 Opoziţia turcă va vota împotriva autorizaţiei care ar permite armatei, timp de un an, să treacă graniţele în alte state

Opoziţia parlamentară de la Ankara ar urma să se opună moţiunii Guvernului, care permite armatei turce să treacă graniţa în Siria, scrie cotidianul turc Hurriyet.

Partidul Republican al Poporului, principalul partid de opoziţie din Turcia, a anunţat că a decis să voteze împotriva acestei decizii, iar Partidul Mişcării Naţionaliste a lansat un anunţ similar.

Această autorizaţie ar echivala cu un "mandat de război", susţine opoziţia, în timp ce partidul aflat la putere - Partidul Dezvoltare şi Justiţie (AKP), susţine că nu aceasta este realitatea.

"Emiterea unei autorizaţii pentru o operaţiune militară nu înseamnă că declari război. Ar putea avea un efect de descurajare. Emiterea autorizaţiei cât mai rapid ar avea acest efect. Dacă situaţia se înrăutăţeşte, Turcia ar putea să acţioneze", a declarat generalul în rezervă Armagan Kuloglu.

Cea mai importantă parte a propunerii legislaţie înaintate Parlamentului autorizează armata turcă să treacă graniţa în alte state (nu se specifică Siria), conform Hurriyet. Autorizaţia ar fi valabilă timp de un an.

UPDATE 2 Rusia cere Siriei să condamne oficial atacul asupra Turciei

Autorităţile siriene au asigurat Rusia că bombardamentul din Turcia a fost un "incident tragic", iar Moscova consideră că este esenţial ca acest fapt să fie anunţat oficial, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, citat de agenţiile de la Islamabad, transmite AFP.

"Am intrat în contact prin intermediul ambasadorului nostru cu autorităţile siriene, care ne-au asigurat, la fel ca şi pe emisarul internaţional Lakhdar Brahimi, că ceea ce s-a întâmplat la frontiera cu Turcia a fost un incident tragic şi că nu se va repeta", a declarat Lavrov.

"Apreciem ca fiind primordial ca Damascul să declare acest lucru oficial", a adăugat el.

UPDATE Armata turcă a continuat bombardamentele asupra poziţiilor armatei siriene de la frontieră

Armata turcă a bombardat joi dimineaţă poziţiile armatei siriene de la frontiera dintre cele două ţări, ca răspuns la tirurile siriene de obuz care au ucis miercuri cinci civili turci într-o localitate de la graniţă, a declarat pentru AFP o sursă din domeniul securităţii.

Nu se ştie încă cine a lansat primul atac asupra Turciei, cel care se află la originea conflictului. Ministrul sirian al Informaţiilor, Umran al-Zuabi, a declarat că autorităţile siriene investighează acest atac "cu seriozitate", în timp ce Turcia a declarat că "nu are niciun interes" într-un război cu Siria.

"Tiruri de artilerie au fost reluate la ora 3.00 GMT (6.00, ora României) în această dimineaţă (joi)", a precizat această sursă sub protecţia anonimatului.

Potrivit unui comunicat al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), "mai mulţi soldaţi sirieni" au fost ucişi în noaptea de miercuri spre joi în bombardamentele lansate de armata turcă, acestea vizând o poziţie a armatei siriene din regiunea Rasm al-Ghazal, în apropiere de Tall al-Abyad.

Opoziţia siriană confirmă de asemenea decesele soldaţilor sirieni.

Parlamentul turc s-a reunit joi la ora 7.00 GMT (10.00, ora României), pentru a dezbate o autorizaţie care permite guvernului turc să efectueze operaţiuni militare pe teritoriul sirian.

Miercuri noapte, şefii misiunilor NATO au avut o reuniune de urgenţă la Bruxelles, pentru a discuta despre situaţia de la graniţa turco-siriană. Conform Pactului Nord-Atlantic, dacă un stat aliat este atacat, se consideră că întreaga alianţă a fost atacată, ceea ce îi dă dreptul să răspundă armat.


Mai mulţi soldaţi sirieni au fost ucişi în noaptea de miercuri spre joi în bombardamentele lansate de armata turcă, acestea vizând o poziţie a armatei siriene de la frontiera dintre Siria şi Turcia, potrivit unui ONG sirian, relatează AFP.

Potrivit unui comunicat al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), "mai mulţi soldaţi sirieni" au fost ucişi în noaptea de miercuri spre joi în bombardamentele lansate de armata turcă, acestea vizând o poziţie a armatei siriene din regiunea Rasm al-Ghazal, în apropiere de Tall al-Abyad.

Tensiunile dintre Siria şi Turcia, care susţine insurgenţii sirieni, au crescut brusc miercuri, după ce mai multe obuze au lovit localitatea turcă Akçakale, situată chiar în faţa postului de frontieră sirian Tall al-Abyad, care a fost recent teatrul unor lupte între trupele fidele preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi rebelii din Armata Siriană Liberă (ASL).

Câteva ore mai târziu, după o reuniune cu cei mai apropiaţi consilieri ai săi, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că armata turcă a bombardat, ca răspuns, mai multe ţinte, pe care nu le-a identificat, de pe teritoriul sirian.

Ministrul sirian al Informaţiilor, Omran Zoabi, a anunţat deschiderea unei anchete cu privire la originea tirurilor transfrontaliere de obuze şi a prezentat condoleanţe din partea Siriei "familiilor victimelor şi prietenilor noştri, poporul turc".

Citește și: