5476 vizualizări 19 mai 2017

Autoritatea turcă de supervizare a afacerilor religioase, Diyanet, a publicat pe siteul său imagini-model cu moscheea care ar urma să se construiască la Bucureşti.

Conform instituţiei, clădirea ar urma să aibă o capacitate de 1.500 de persoane, cafenea, sală de evenimente, bibliotecă, bucătării, fântâni, un centru sportiv, un restaurant. Construcţia ar urma să înceapă în 2017, conform turcilor.

În martie 2016, în timpul vizitei preşedintelui turc Erdogan în România, acesta a anunţat că moscheea de la Bucureşti a intrat în faza de obţinere a autorizaţiilor, lucru confirmat şi de preşedintele Klaus Iohannis, care a arătat că în primul rând Primăria Capitalei trebuie să autorizeze lucrările.

Citeşte şi MOSCHEEA ELECTORALĂ

Guvernul condus de Victor Ponta a decis printr-o hotărâre de guvern, să ofere Muftiatului Cultului Musulmanilor un teren de peste 11.000 de metri pătraţi în Bucureşti, pe o perioadă de 49 de ani, pentru construirea celei mai mari moschei din Europa. Terenul respectiv este situat lângă Centrul Expoziţional Romexpo, iar valoarea sa ar fi estimată la patru milioane de euro. Singura condiţie pe care a impus-o guvernul este ca lucrările de construcţie a moscheei să înceapă în trei ani.

Fondurile pentru construire vor fi asigurate de către statul turc. Moscheea era estimată să aibă o capacitate de 2.000 de persoane. Negocierea pentru construirea unei moschei la Bucureşti a fost începută însă de preşedintele Traian Băsescu, care însă campania electorală pentru primăria Capitalei, din 2016, s-a transformat într-un adversar al proiectului.

Statisticile oficiale arată că în Bucureşti trăiesc aproape 10.000 de musulmani. Aproape jumătate sunt cetăţeni străini, veniţi cu afaceri, la studii, prin căsătorii sau cu alte interese. Cea mai mare comunitate musulmană din România se află însă în Dobrogea şi numără peste 70.000 de persoane.

Citește și: