77 vizualizări 6 nov 2009

La un an de la euforia care a cuprins ţara, după ce Barack Obama a câştigat alegerile prezidenţiale, America este îngrozită, după producerea unui grav asasinat în masă: 13 morţi şi 31 de răniţi.

Şocul este cu atât mai mare, cu cât incidentul nu s-a produs în locuri devenite deja "obişnuite" (şcoli şi sau cartiere rău famate), ci în interiorul bazei militare de la Fort Hood (Texas). Iar asasinul nu are profilul "clasic", al unui tânăr cu probleme psihice, ci este un maior de 39 de ani, psihiatru militar care se ocupa de vindecarea traumelor psihice ale militarilor întorşi de pe front.

Joi, pe la ora locală 13:30, maiorul Hasan a deschis focul asupra unui centru medical, unde camarazii săi aşteptau să intre la ultima vizită medicală, înaintea de trimiterea în Irak. El avea asupra sa ceea ce presa americană a numit drept "două arme de mână" (între care un pistol semiautomat), însă tirul său a fost extrem de precis.

Un martor a declarat că a auzit numai "vreo 15 focuri de armă, iar oameni au început să cadă", dar aceasta nu explică numărul mare de răniţi. Se pare că o parte din victime sunt rezultatul unui "foc prietenesc" - unii militari au fost ucişi sau răniţi de camarazii lor care au deschis focul asupra lui Hasan.

În urma schimbului de focuri, maiorul a fost nimerit de mai multe ori şi, iniţial, presa din SUA a relatat că şi el ar fi murit. Momentan, el se află într-o stare stabilă la spital. "Aş spune că decesul său nu este iminent", a descris starea lui Hasan un oficial de la Fort Hood.

Potretul unui asasin

Maiorul Nidal Malik Hasan s-a născut în SUA, dar în evidenţele militare şi-a declarat naţionalitatea palestiniană. La 39 de ani, era necăsătorit şi nu avea copii. Specializat în biochimie şi psihiatrie, el a servit ca soldat obişnuit vreme de opt ani, înainte de a deveni ofiţer.

Ca musulman devotat, el putea fi văzut adesea îmbrăcat în haine specifice lumii arabe în afara orelor de program. Televiziunile americane au difuzat imagini luate de camerele de supraveghere ale unui magazin, în dimineaţa dinaintea incidentului, când Hasan era îmbrăcat astfel. El îşi cumpăra o cafea şi părea într-o dispoziţie bună.

Dar nu atât credinţa religioasă, cât mai ales comentariile asupra "războiului împotriva terorismului" i-au adus multe certuri cu colegii, pe care îi considera favorabili acestui război. Pentru a scăpa de trimiterea în Irak, la sfârşitul anului, el s-a plâns superiorilor că este hărţuit de colegi din motive de credinţă.

Din relatările presei americane, comandanţii bazei ar fi foşti puşi la curent în legătură cu părerile sale favorabile teroriştilor sinucigaşi, exprimate în comentarii postate pe internet. Totuşi, nu a existat vreo anchetă oficială în interiorul bazei Fort Hood. Potrivit The Daily Mail, chiar şi FBI cunoştea vederile lui Hasan şi îl monitoriza.

Obama, Congresul şi liderii musulmanilor din SUA deplâng incidentul

În urma celor petrecute la Fort Hood, preşedintele Barack Obama a făcut o declaraţie televizată de urgenţă, în care a descris incidentul drept "o groaznică răbufnire de violenţă".

"E dificil când îi pierdem pe aceşti bravi americani în bătălii peste mări. E groaznic că vin acasă şi se trage asupra lor într-o bază americană pe sol american", a spus preşedintele, în timp ce oficiali militari, secretarul Apărării şi congresmani au avut declaraţii similare. Congresul a ţinut câteva clipe de reculegere în memoria celor ucişi.

"Condamnăm acest atac laş în termenii cei mai duri şi cerem ca autorii acestuia să fie condamnaţi", se arată într-un comunicat al uneia din principalele asociaţii musulmane americane (Council on American-Islamic Relations.

INFO PLUS

Cea mai mare bază militară din lume - într-un loc "blestemat"

Baza militară Ford Hood (după numele generalului sudist John Bell Hood) - situată aproape de localitatea Killeen (Texas), între oraşelele Austin şi Waco - este cea mai mare din lume.

Pe suprafaţa de antrenament de care dispune (880 km pătraţi) se pot pregăti simultan două divizii de blindate. Circa 50.000 militari, plus 9.000 angajaţi civili sunt staţionaţi acolo. Lor li se adaugă circa 18.000 de membri ai familiilor militarilor sau personalului civil. Nicio altă bază din SUA nu a pierdut atâţia militari în "războiul antirterorist" precum Fort Hood.

Locul unde se află baza este considerat "blestemat" să aibă parte de incidente similare. Acum 18 ani, în Killeen (kill înseamnă "a ucide" în engleză), George Hennard a intrat cu camioneta într-o cafenea, după care a început să tragă asupra clienţilor. El a ucis 23 de oameni, rănind alţi 20.

În oraşul apropiat Waco, a avut loc asediul împotriva "sectei davidienilor" (februarie-aprilie 1993), soldat cu moartea a 76 de adepţi (între care 20 de copii şi dou gravide) ai celui cunoscut drept David Koresh.

În afara acestor tragice incidente, baza Fort Wood (fondată în 1941) este cunoscută drept locul unde Elvis Presley şi-a desfăşurat prima parte a serviciului militar, în anii `50, înainte de a fi trimis în Germania..


Citește și: