Iuliana Enache - Mediafax
Valentin Vidu - Mediafax
36177 vizualizări 22 aug 2014

Mai multe camioane ale convoiului umanitar rus au trecut vineri frontiera şi au ajuns la vama ucraineană, în zona de tranzit, potrivit AFP.

"Noi spunem că este o invazie directă. Este vorba despre vehicule militare sub acoperirea cinică a Crucii Roşii", a declarat Valentin Nalivaicenko, directorul serviciilor de securitate ucrainene (SBU), citat de agenţia Interfax-Ukraine.

Un alt oficial ucrainean a subliniat că Moscova este "în totalitate responsabilă" de securitatea convoiului său.

Un fotograf AFP a văzut primele camioane albe pornind la drum şi trecând de postul de frontieră rus Doneţk, care are acelaşi nume ca principalul fief al insurgenţilor din Ucraina.

Ucraina se teme de intervenţia rusă

Autorităţile ucrainene se tem că acest convoi ar putea face obiectul unei provocări din partea insurgenţilor şi nu ar face decât să servească drept pretext pentru o intervenţie rusă. Ele au avertizat că transportarea ajutorului nu se va face decât cu "garanţii" pentru siguranţa acestuia.

Moscova anunţase cu puţin timp înainte că a decis să îşi trimită fără să mai aştepte, către Lugansk, în estul Ucrainei, convoiul umanitar staţionat la frontieră de peste o săptămână, apreciind că toate "pretextele" pentru întârzierea lui au fost epuizate.

"Toate pretextele au fost epuizate"

Camioanele s-au deplasat până la vama ucraineană de la postul Izvarine. Potrivit televiziune ruseşti de stat, peste 20 de camioane şi-au continuat drumul pe teritoriul ucrainean, aflat sub conrolul separatiştilor proruşi.

"Toate pretextele pentru întârzierea livrării ajutorului pentru zonele aflate în situaţie de catastrofă umanitară au fost epuizate. Rusia a decis să acţioneze. Convoiul nostru încărcat cu ajutor umanitar se pune în mişcare în direcţia Lugansk", în estul Ucrainei, a anunţat ministerul într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat pentru postul de radio Kommersant FM că preşedintele Vladimir Putin a fost informat cu privire la înaintarea convoiului către Ucraina.

Primele camioane din convoi au fost inspectate joi de către grăniceri şi vameşi ucraineni, o procedură indispensabilă pentru ca CICR să poată distribui ulterior ajutorul.

Rusia a apreciat că există o urgenţă în contextul situaţiei umanitare tot mai dificile în estul Ucrainei, devastat de confruntări armate care s-au soldat cu peste 2.000 de morţi în decurs de patru luni şi sute de mii de persoane strămitate.

Moscova consideră că "au fost date toate garanţiile indispensabile" şi că "itinerariul" prevăzut al convoiului a fost verificat de către CICR.

"Angajaţi ai CICR sunt pregătiţi să îl însoţească şi să participe la distribuirea ajutorului. Noi apreciem că reprezentanţi ai Crucii Roşii ruseşti pot să participe", a adăugat ministerul.

Diplomaţia rusă a reiterat că "responsabilitatea unor posibile consecinţe ale provocărilor îndreptate împotriva convoiului" revine "total" Kievului.

CICR nu a putut să fie contactat imediat pentru a reacţiona faţă de aceste mişcări ale convoiului.

O purtătoare de cuvânt a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a declarat vineri dimineaţa pentru agenţia rusească Interfax că organizaţia nu dispune încă de "garanţii de securitate".

1. Ce înseamnă “Ucraina” (originea cuvântului)?2. Cum se numeşte Legislativul Ucrainei?


3. Când şi-a dobândit Ucraina independent faţă de URSS?

4. Cum îl cheamă pe preşedintele actual al Ucrainei?

5. Când a fost anexată Crimeea de către Rusia?

6. Cum se numeşte moneda Ucrainei?

 

7. Când la Bucureşti e ora 13, ce oră e la Kiev?

8. Câţi români trăiesc official în Ucraina? 

 

Citește și: