Mihai Boeru
1358 vizualizări 1 iun 2016

Juncker a facut acestă declaraţie, la Paris, cu ocazia unui dejun organizat de Asociaţia presei prezidenţiale. ”Erdogan trebuie să reflecteze de două ori înainte de a ne spune, aşa cum afirmă unii dintre miniştrii săi, că acordul nu va aplicabil” a subliniat preşedintele Comisiei Europene. 

Declaraţia lui Junker vine după ce preşedintele turc a avertizat în urmă cu câteva zile Uniunea că parlamentul de la Ankara va bloca punerea în aplicare a acordului dacă UE nu va accelera ridicarea vizeleor pentru cetăţenii turci.

Dacă va renunţa la acord, Recep Tayyip Erdogan, va trebui să ” le explice tinerilor turci, oamenilor de afaceri, jurnaliştilor şi altora de ce sunt cantonaţi pe teritoriul turc” şi de ce şeful statului turc ”este la originea faptului că turcii nu pot circula liber în Europa”a mai declarat Juncker.

Totodată preşedinte Comisiei Europene a recunoscut că are ”relaţii amicale îndelungate, dar acum tumultoase cu preşedintele Erdogan” care a ţinut să remarce  că există o ”prăbuşire a ambiţiilor” Turciei faţă de UE în ultimii doi ani.

Juncker a insistat că Turcia ”trebuie să răspundă celor 72 de condiţii” puse de Uniunea Europeană pentru ca cetăţenii săi să beneficieze de dreptul de a călători liber în Europa, mai ales în condiţiile în care acordul semnat de cele două părţi a fost negociat îndelung, fiind semnat ” după zile şi nopţi de negociere”.

Printre cele 72 de condiţii cerute de UE turciei se numără şi o nouă legislaţie ăn meterie de terorism. Junker a spus că speră că Turcia ”se va conforma definiţiei europene a terorismului”.

 

Citește și: