Gandul.info
Mihai SCHIAU
188 vizualizări 29 mar 2011

Autoturismele nu vor mai avea voie să circule în oraşeîncepând cu 2050, acesta fiind apogeul unui plan"draconic" al UE de a reduce emisiile de carbon cu 60 de procenteîn următorii 40 de ani, scrie The Telegraph.

Comisia Europeană (CE) a dezvăluit, luni, că doreşte o"schimbare profundă a mijloacelor de transport, până în 2050". Înacest sens, se doreşte ca jumătate din călătoriile de peste300 de kilometri să se facă utilizând trenuri de mare viteză şi nuavioane.

În capul listei de propuneri a CE se află, însă, ideea ca,în 2050, nicio maşină pe benzină sau petrol să nu maicircule în oraşele europene.

Slim Kallas, comisarul UE responsabil cu domeniultransporturilor, a declarat că accizele la combustibili îi vor"forţa" pe europeni să recurgă la alte mijloace de transport. Deasemenea, Kallas a promis că "vor urma legi, directive aleBruxellesului, care vor schimba comportamentul europenilor".

Citeşte şi:Raport CE: 66% dintre europeni şi doar 48%dintre români ar face COMPROMISURI cu privire la VITEZA maşiniipentru a reduce EMISIILE nocive

Asociaţia Şoferilor din Marea Britanie (BDA) a respinspropunerea CE, considerând-o "nebunească şi dezastruoasă din punctde vedere economic". "Îi sugerez (n.r. lui Kallas) să se internezeîntr-un azil de nebuni. Dacă omul ăsta vrea să ne aducă în sapă delemn, e pe drumul cel bun", a declarat purtătorul de cuvânt alBDA.

Kallas a declarat că scoaterea din uz a tuturor maşinilor pebenzină şi diesel până în 2050 "nu va limita mobilitatea personalăşi nu va reduce competitivitatea economică a Europei".

"Uniunea Europeană trăieşte într-un univers paralel, în carepoate să interzică folosirea autoturismelor şi să cheltuie miliardepe mijloace alternative de transport", a declarat ChristopherMonckton, membru al partidului UKIP din Marea Britanie, specializatpe probleme de transport.

Citește și: