12 vizualizări 12 mar 2008

De mai multe zile, autorităţile europene acuză SUA de şantaj, autorităţile americane protestează şi spirala neînţelegerii continuă. În cursul zilei de ieri, secretarul american pentru Securitate Internă, Michael Chertoff, anunţa că Washingtonul va negocia cu fiecare stat comunitar în parte acordurile de eliminare a vizelor. Declaraţia pare oarecum inutilă, mai ales că până acum mai multe state au semnat pe cont propriu acest acord, angajându-se în schimb, să transmită Departamentului de Securitate Internă toate informaţiile solicitate despre pasagerii curselor aeriene. Ieri, Estonia şi-a pus semnătura pe aceste acorduri. Iar Statele Unite vor continua negocierile de semnare a acordurilor pentru eliminarea vizelor şi cu noile state comunitare, a declarat marţi Chertoff, în pofida opoziţiei manifestată de UE faţă de astfel de tratative bilaterale.

Poziţia Uniunii Europene a fost una complet diferită: Bruxelles-ul a recomandat Washingtonului să renunţe la aceste negocieri bilaterale şi să permită tuturor cetăţenilor statelor membre să se deplaseze în Statele Unite fără viză. „Dacă am aştepta până când fiecare stat UE ar îndeplini criteriile, am întârzia accesul unor noi state membre pentru o lungă perioadă. Cred că majoritatea noilor state membre ar obţine astfel avizul mai devreme decât mai târziu”, a subliniat Chertoff. Într-adevăr, eforturile comune europene au fost subiminate de decizia unor state membre (primul în ordine fiind Cehia) de a încheia acorduri bilaterale. Estonia a anunţat, de asemenea, că va ignora protestele CE şi va semna un acord bilateral privind suspendarea vizelor şi securitatea aeriană cu Statele Unite, demers care va fi urmat şi de Letonia.

Cu toate acestea, la doar câteva ore după declaraţiile oficialului american, statele membre UE au anunţat că au mandatat Comisia Europeană să negocieze cu SUA eliminarea „generală” a vizelor pentru călătorii europeni, chiar înaintea reuniunii UE-SUA din Slovenia, consacrată acestui subiect. Dintre statele membre UE, 12 sunt în continuare supuse regimului de intrare a cetăţenilor lor în Statele Unite pe baza vizelor: Grecia, împreună cu alte 11 state, majoritatea foste comuniste, integrate în UE după 2004. Slovenia este singura dintre noile membre care beneficiază deja de eliminarea vizelor.

Ambasadorii celor 27 de state membre „tocmai s-au pus de acord în unanimitate, la cererea noastră, cu privire la liniile directoare comune pentru a lansa discuţii preliminare cu Statele Unite pe baza acestei abordări comune”, a declarat comisarul pentru Justiţie, Franco Frattini. Oricum, polemica ar putea afecta summitul european care va avea loc joi şi vineri la Bruxelles, potrivit unui diplomat. (E.F.)

Citește și: