Gandul.info
Silviu Bănilă
5897 vizualizări 5 feb 2018

Maiorul Roman Filipov s-a catapultat din avionul de vânătoare tip Suhoi 25SM, după ce a fost lovit de o rachetă a jihadiştilor, scrie Daily Star. Inamicii au deschis focul asupra lui, dar a reuşit să supravieţuiască paraşutării. Bărbatul de 33 de ani a luat legătura cu baza, când luptătorii din gruparea Tahris al-Sham l-au reperat.

 

Maiorul Filipov a realizat că situaţia este fără ieşire şi a decis să tragă asupra jihadiştilor. „Asta este pentru băieţii noştri!”, ar fi stricat pilotul, înainte să se lanseze într-un atac aproape sinucigaş asupra inamicilor. Pilotul a împuşcat doi luptători cu arma sa Stechkin. Mai mult, ultimele sale momente ar fi fost surprinse de o cameră video.

 

Rusul a preferat să se sinucidă, decât să fie capturat, astfel încât a scos cuiul unei grenade şi s-a detonat. În clipul video, jihadiştii atacă poziţia pilotului, după care se aude o explozie. Filipov, originar din Vladivostok, a fost nominalizat post-mortem pentru cea mai înaltă distincţie oferită de Kremlin - Eroul Rusiei.

 

În imaginile care circulă pe internet poate fi observat corpul carbonizat al pilotului. Forţele siriene şi ruse s-au deplsasat la faţa locului pentru a recupera cadavrul soldatului căzut la datorie. Recent, ministrul rus al apărării a confirmat faptul că pilotul a fost doborât în Siria. „Pilotul s-a luptat cu teroriştii până la moarte”, a declarat oficialul de la Kremlin.

Citește și: