Gandul.info
Cristina ANDREI
1266 vizualizări 4 dec 2017

May îşi doreşte ca UE să declanşeze a doua fază a negocierilor pentru Brexit, însă UE va face acest lucru doar dacă se consideră că a fost înregistrat un progres suficient în ceea ce priveşte termenii de „divorţ”, în special pe trei probleme majore: un acord financiar, garantarea drepturilor cetăţenilor europeni din Marea Britanie şi rezolvarea problemei graniţei irlandeze. 

Progres în trei direcţii

Săptămâna trecută, oficialii europeni au declarat că o înţelegere financiară este ca şi realizată, dat fiind faptul că existau indicii asupra unui consens şi în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor, dar şi o înţelegere de principiu referitoare la dezbaterea în continuare, alături de Irlanda a controversei legate de frontieră, pentru a evita ca întregul proces să stea pe loc din această cauză. 

Brexit „în paşi de dans”

Ca parte a „coregrafiei” susţinute pentru obţinerea unui acord politic, Uniunea Europeană i-a dat Theresei May un „deadline absolut” pentru ziua de luni, 4 decembrie, dată până la care premierul britanic trebuie să vină cu noi propuneri care să fie supuse aprobării liderilor europeni, în scopul de a avansa către a doua fază a negocierilor odată cu summitul EU-27 care va avea loc pe 15 decembrie. 

În acelaşi timp, May face presiuni pentru o garanţie reciprocă, simultană din partea Uniunii, care să asigure o tranziţie lentă şi un viitor acord comercial care să-i folosească pentru a le demonstra britanicilor că toate compromisurile făcute au dat roade. De cealaltă parte, UE vrea să aibă oferte ferme dinspre partea britanică înainte ca liderii să-şi ia un angajament concret. Rezultatul arată ca o înşiruire complicată de paşi de dans: 

Luni, 4 decembrie: Ora 11:00 - preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, se vor întâlni cu Guy Verhofstadt şi echipa sa pentru Brexit din Parlamentul European. Legislatorul, care trebuie să ratifice orice fel de tratat de retragere din bloc, insistă că judecătorii europeni trebuie să aibă ultimul cuvânt în ceea ce priveşte asigurarea drepturilor cetăţenilor. 

Ora 12:15 - May seva alătura lui Juncker şi Barnier la orele prânzului, iar planul este acela de a da o declaraţie comună legată de progresul discuţiilor până la acest punct. 

Miercuri, 6 decembrie: Ora 10:00 - Juncker va prezida întrunirea săptămânală a Comisiei Europene, ocazie cu care Barnier va da raportul în legătură cu progresul obţinut. Atunci, Comisia va putea spune dacă s-au întregistrat sau nu suficiente progrese pentru a trece la faza următoare. 

Ora 15:00 - Oficialii EU-27 se întâlnesc pentru a se pregăti să ofere răspunsul formal referitor la progresul pentru Brexit cu ocazia summitului de pe 15 decembrie şi să lucreze la schiţarea principalelor puncte de negociere pentru viitorul tratat comercial. 

Luni, 11 decembrie: Reprezentanţii EU-27 au din nou o întrevedere pentru a pregăti summitul. 

Marţi, 12 decembrie: Miniştrii Afacerilor Externe din UE se întâlnesc pentru a pregăti şi ei summitul. 

Joi, 14 decembrie: 16:00 - May va lua parte la summitul de rutină de la Bruxelles. Apărarea, afacerile sociale, afacerile externe şi migraţia sunt pe agendă. 

Vineri, 15 decembrie: După ce May va fi plecat, liderii EU-27 vor participa la summitul pentru Brexit. Aceştia ar putea lua o decizie referitoare la trecerea la faza a doua a negocierilor sau ar putea să decidă să discute separat cele mai importante două aspecte: tranziţia şi viitoarele legături cu Regatul. 

Ianuarie: Schiţa procesului de tranziţie ar putea fi completată, document în care Marea Britanie îşi rezervă toate drepturile, cu excepţia votului în blocul comunitar, şi îşi respectă şi toate obligaţiile până la finalul lui 2020. 

Februarie: După recunoaşterea termenilor de negociere cele 27 de state rămase în UE ar putea fi deschise să înceapă discuţiile cu guvernul de la Londra pe tema unui pact de liber schimb, pe modelul celui pe care îl are cu Canada. 

Acordul financiar

UE a estimat factura „divorţului” la aproximativ 60 de miliarde de euro, adică suma pe care Marea Britanie va trebui să o plătească pentru a acoperi toate obligaţiile şi a părăsi Uniunea. Oficialii europeni susţin că nu există nicio înţelegere, chiar dacă Regatul a fost de acord să plătească o mare parte dintre cotele cerute de Bruxelles. 

Ambele părţi sunt de acord că nu există o cifră fixă şi că suma depinde foarte mult de evoluţiile viitoare. Presa britanică speculează că Marea Britanie va fi obligată să plătească până la 55 de miliarde de euro, în vreme ce premierul Irlandei a spus sâmbătă că Londra va achita aproximativ 60 de miliarde de euro. 

Drepturile cetăţenilor

Barnier caută însă să obţină din partea Marii Britanii angajamentul că drepturile celor trei milioane de cetăţeni europeni din Regat vor fi garantate şi după Brexit de către Curtea Europeană de Justiţie, nu doar de judecătorii britanici. May a declarat că organismul european ar trebui să nu mai aibă ulterior niciun fel de influenţă în Regat, dar problema ar putea fi vitală pentru asigurarea ratificării tratatului de retragere de către Parlamentul European. Un compromis ar fi statuarea că instituţia Curţii Europene de Justiţie are un rol doar pentru actualii cetăţeni europeni, al căror număr va scădea, în timp. Statele membre, unele cu o poziţie chiar mai dură decât cea a Bruxellesului insistă şi ca britanicii să facă concesii şi în ceea ce priveşte beneficiile sociale şi regulile pentru familiile care vor să se stabilească în Regat. 

Graniţa irlandeză 

Uniunea Europeană vrea ca Marea Britanie să evite abordarea unei „graniţe dure” care ar putea stârni haos în Irlanda de Nord. Londra susţine, însă, că acest detaliu depinde de viitorul acord comercial. 

Oficiailii europeni spun că o astfel de problemă ar putea fi evitată doar dacă regulile rămân identice de cealaltă parte a baricadei. Irlanda de Nord ar putea rămâne într-un parteneriat cu UE, cu toate că May şi aliaţii săi din Parlamentul irlandez insistă că nu ar trebui să existe niciun fel de bariere între Irlanda de Nord şi tărâmul britanic. 

Citește și: