Florin Badescu
806 vizualizări 1 nov 2011

Artistul disident Ai Weiwei a anunţat, marţi, că a fost somat de autorităţile fiscale chineze să plătească suma de 15 milioane de yuani (1,7 milioane de euro), o măsură care, în opinia lui, are scopul de "a-l înfrânge", informează AFP.

"Mi-au transmis astăzi o somaţie scrisă. Fără nicio explicaţie. Am cerut să ne spună de unde a reieşit această cifră, dar ei nu au putut să ne ofere un răspuns clar", a declarat Ai Weiwei, care a fost eliberat în iunie, după ce a petrecut circa trei luni într-un loc secret, în urma unei acuzaţii de evaziune fiscală.

"Somaţia spune că am la dispoziţie 15 zile pentru a plăti. Dacă nu plăteşti, ei pot să te arunce într-o închisoare, pe o durată de până la şapte ani", a continuat artistul chinez.

Potrivit lui Ai Weiwei, acest impozit este "nedrept", guvernul chinez încercând astfel să îi impună tăcerea.

Ai Weiwei a fost arestat şi ţinut în captivitate într-un loc necunoscut, din aprilie până în iunie, fapt care a generat un val de indignare în lumea întreagă. După ce a fost eliberat, artistul trăieşte sub supravegherea autorităţilor şi nu are voie să părăsească oraşul Beijing.

"În timpul celor 81 de zile de detenţie, poliţiştii vorbeau doar despre acţiunile mele subversive faţă de puterea statului. Sunt foarte surprins să văd că astăzi ei evită să vorbească despre politică şi îmi impută acest impozit", a declarat Ai Weiwei, un artist care nu se menajează atunci când este vorba de a aduce critici la adresa Partidului comunist chinez.

"Acest fapt arată că statul poate să aresteze pe oricine care are o opinie politică diferită, iar apoi să se folosească, de exemplu, de un argument de natură fiscală pentru a face din acea persoană un delincvent sau pentru a-i înfrânge rezistenţa", a continuat artistul chinez.

Citește și: