Mihai SCHIAU
2629 vizualizări 1 iun 2011

Un băiat sirian de 13 ani este una dintre cele mai tinere victime ale luptelor de stradă dintre forţele de ordine siriene şi protestatarii care încearcă să-l elimine din fruntea statului pe preşedintele Bashar al-Assad, scrie Daily Mail.

Hamza Ali al-Khateeb este spălat, iar asupra lui se presară petale de trandafir, fiind pregătit de părinţii lui pentru înmormântare. Însă ritualurile nu îl pot învia şi nu pot şterge rănile care l-au mutilat, făcându-l aproape de nerecunoscut.

Băiatul a fost pur şi simplu ciuruit de gloanţe, după care soldaţii i-au rupt genunchii şi gâtul şi i-au tăiat penisul. Au rămas aproape intacte doar "faţa sa blândă şi obrajii rotunjiţi", scrie sursa.

Când au semnat pentru primirea cadavrului, familia lui Hamza a fost avertizată să nu vorbească despre condiţia în care se află băiatul. Dar, văzând cum copilul său a fost mutilat, tatăl lui Hamza a filmat cadavrul şi l-a postat pe YouTube, într-un veritabil "act de sfidare". Ulterior, bărbatul a fost arestat, iar imaginile - şterse de pe internet.

CNN a comentat cazul

Daily Mail a reuşit să vizioneze imaginile filmate de familie şi le descrie. O persoană căreia nu i se vede faţa mută cu grijă braţele şi capul băiatului, pentru ca toate rănile să fie vizibile. Se pot vedea inclusiv urmele a două gloanţe, care au fost trase prin mâini şi au străpuns pieptul lui Hamza. "Uitaţi-vă la urmele torturii. Priviţi vânătăile de pe faţă şi gât. Uitaţi-vă ce răni are pe piciorul drept. Dar se poate şi mai rău. Nu s-au mulţumit cu atât (n.r. soldaţii), aşa că i-au tăiat organele genitale", se aude o persoană descriind ce apare în imagini. Din acest moment, filmul este cenzurat, pentru că imaginile devin prea înfiorătoare pentru a fi difuzate.

"Cu toţii suntem Hamza Ali al-Khateeb, copilul martir"

Hamza a fost ridicat de forţele de ordine pe 29 aprilie, în timpul unui protest iscat în satul Jiza. Timp de o lună, membrii familiei l-au căutat disperaţi, terifiaţi de ce i s-ar fi putut întâmpla. Iar, în momentul în care cadavrul său a fost adus acasă, rănile au spus povestea pe care el n-a mai apucat s-o spună. Totuşi, arsurile de ţigară, rănile cauzate de gloanţe şi vânătăile fac imposibil de apreciat ce l-a ucis.

Însă, în ultimele zile, Hamza, cu trăsăturile sale copilăreşti şi faţa inocentă, a devenit simbolul revoltelor din Siria. Mii de protestatari umblă pe străzile însângerate şi îi scandează numele băiatului, notează publicaţia britanică. Copii de vârsta lui Hamza au ieşit să demonstreze în capitala Damasc, iar locuitorii din oraşul Aleppo s-au urcat pe acoperişuri, pentru a marca "Ziua lui Hamza". Iar în Hama, o mulţime uriaşă a ocupat piaţa centrală, fiecare manifestant având la el o poză a băiatului.

Imaginile filmate de familia lui Hamza, difuzate de postul arab de televiziune Al Jazeera, au stârnit şi mai mult furia sirienilor. Un grup de Facebook numit "Cu toţii suntem Hamza Ali al-Khateeb, copilul martir" a atras 58.000 de fani, în timp ce versiunea în engleză numără 3.000 de "prieteni".

"Moartea băiatului este un semn al sadismului regimului lui Assad şi al forţelor sale de securitate. Tortura este ceva obişnuit în Siria, nu este nimic nou sau ciudat. Ce face acest caz special este că Hamza are doar 13 ani. Este un copil", spune Radwan Ziadeh, un activist pentru drepturile omului.

Protestele împotriva preşedintelui Assad intră în cea de-a şaptea săptămână. Jurnaliştii străini nu au voie să intre în ţară, iar presa din Siria a fost cu totul asuprită. Cu toate acestea, poveşti precum a lui Hamza reuşesc să ajungă în media occidentală.

Citește și: