Dan RADU
224 vizualizări 15 dec 2010

Cercetătorii germani spun că este posibil să fi vindecat un bărbat de infecţia cu virusul HIV, prin transplantul de celule stem prelevate de la un donator imun la acest virus.

Timothy Ray Brown, supranumit "pacientul din Berlin", a primit un transplant de celule stem în 2007, în cadrul unui tratament pentru vindecarea leucemiei mieloide acute de care suferea.

Sistemul imunitar al acestuia a fost distrus în totalitate în cursul tratamentului, pentru a se realiza transplantul. Tot atunci, bărbatul a încetat să mai primească medicaţia pentru încetinirea infecţiei cu HIV. După 13 luni, leucemia s-a instalat din nou, bărbatul suferind un nou transplant de la acelaşi donator.

Întâmplarea face ca celulele donatorului să aibă o mutaţie genetică care le face rezistente la infecţia cu HIV. Conform autoarei studiului acestui caz, Kristina Allers, medicii se aşteptau ca infecţia cu HIV să reapară, însă se pare că acest lucru nu s-a întâmplat încă. Pacientul nu prezintă niciun semn că ar fi seropozitiv, sistemul său imunitar fiind în perfectă stare de funcţionare.

Costurile vindecării

Deşi cazul "pacientului din Berlin" este unul foarte important din punct de vedere ştiinţific, specialiştii spun că din punct de vedere al practicii medicale nu implică prea multe schimbări. "Acest tratament te poate vindeca, dar are un preţ enorm", a declarat profesorul doctor Michael Saag, directorul Birmingham AIDS Center pentru CNN. "Pentru a primi un astfel de transplant, tot sistemul imunitar al unei persoane trebuie distrus. Acest lucru este foarte periculos. Chiar dacă tratamentul nu te omoară, există complicaţii care te pot afecta pe viaţă. Uneori celulele transplantate atacă organismul. În plus, sunt multe cazuri în care transplantul se dovedeşte a fi fatal", a declarat Michael Saag.

Totuşi, profesorul spune că prin cazul "pacientului din Berlin" se dovedeşte faptul că, dacă celulele infectate sunt înlocuite cu unele sănătoase, infecţia cu HIV dispare. Totuşi, această metodă radicală este mai periculoasă, în opinia profesorului, decât tratamentele actuale. "În ziua de azi există medicamente foarte eficiente în ţinerea infecţiei sub control. Putem ţine pacienţii în viaţă pe durate foarte mari de timp. Asta înseamnă că, dacă un pacient este diagnosticat ca fiind seropozitiv la 25 de ani, cu ajutorul tratamentului poate trăi până la 80, 85 sau 90 de ani".

Un alt argument împotriva tratamentului cu celule stem ar fi costul extrem de ridicat - sute de mii de dolari pentru fiecare pacient, mai spune profesorul. "Acest tratament nu ar fi justificat decât dacă pacientul se îmbolnăveşte de leucemie sau cancer limfatic", a mai zis Saag.

Acesta este susţinut şi de doctorul Anthony Fauci, care spune că numărul de donatori este covârşitor de mic. "Este extrem de greu să găseşti un donator care să aibă mutaţia genetică ce îl face imun la HIV. Mutaţia apare la doar 1% dintre albi şi 0% dintre negri. Este foarte rară", a spus Fauci. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 33,4 milioane de oameni sunt infectaţi cu HIV în întreaga lume.

Citește și: