Gandul
24868 vizualizări 22 mai 2019

Dacă materialele radioactive ajung în mare sau aer, pot afecta populaţia din zonă şi ajunge ulterior, purtate de furtuni, curenţi şi vânturi, către alte regiuni locuite.  

Statele Unite au efectuat 67 de teste nucleare în Insulele Marshall, inclusiv cunoscutul test „Castle Bravo”, în care a fost detonată o bombă cu hidrogen, transmite Popular Mechanics.

Testele nucleare au contaminat nisipul, pământul şi obiectele din zonă. Ulterior, mare parte din aceste materiale au fost strânse şi îngropate în craterul format după explozia unei bombe. Apoi, peste crater a fost construit un dom din beton, numit Cactus Dome.

Nu se ştie cum această mare problemă, a „cavoului” care se deteriorează, va fi rezolvată. Cactus Dome se află acum în jurisdicţia guvernului din Insulele Marshall.

Un acord din 1979 stipulează că guvernul SUA nu este responsabil de problemele care ar putea apărea din cauza exprimentelor nucleare din trecut. De cealaltă parte, executivul din statul sărac nu are bani pentru a recondiţiona domul sau pentru a muta conţinutul acestuia în altă parte.

Citește și: