Silviu Bănilă
423 vizualizări 17 ian 2018

Jerry Chun Shing Lee, un cetăţean naturalizat american, cu domiciliul actual în Hong Kong, cunoscut şi drept Zhen Cheng Li, a fost arestat luni, după ce aterizase pe Aeroportul Internaţional JFK din New York, transmite AFP.

Departamentul de Justiţie american a declarat că Lee, în vârstă de 53 de ani, a crescut în SUA şi a făcut parte din armata americană, înainte de a se alătura CIA-ului, în anul 1994.

Acesta a avut misiuni secrete în mai multe ţări ale lumii şi a părăsit CIA în 2007, după care şi-a găsit un nou loc de muncă în Hong Kong.

Într-o plângere formulată în cadrul unui tribunal federal new yorkez, Departamentul de Justiţie a susţinut că, în 2012, agenţii FBI l-au percheziţionat pe Lee, în timp ce se deplasa spre SUA, descoperind că transportă ilegal documente care pot pune în pericol siguranţa naţională.

„Agenţii au găsit două carneţele cu informaţii clasificate, inclusiv nume reale, numere de telefon şi detalii despre angajaţii CIA sub acoperire, note operative de la întâlniri, note despre locurile de întâlnire”, a precizat Departamentul de Justiţie.

Lee a fost condamnat pentru deţinerea ilegală de informaţii clasificate şi riscă o pedeapsă cu închisoarea de zece ani. Oficialii americani nu au precizat de ce a durat atât de mult condamnarea lui Lee sau dacă acesta a transmis informaţiile clasificate către alte ţări.

Acest caz survine într-un moment în care oficiali ai serviciilor secrete americane se tem că guvernul chinez a reuşit să le compromită operaţiunile în această ţară.

The New York Times a scris că, între 2010-2012, guvernul chinez a asasinat „cel puţin 12” spioni ai CIA-ului, care activau în China. Totodată, alte şase „surse” ar fi ajuns la închisoare.

Vânătoarea de informatori a CIA-ului a condus la o singură persoană, un „fost agent”, care ar locui „în altă regiune a Asiei”, a scris Times. Potrivit sursei citate, autorităţile nu au avut suficiente informaţii pentru a-l aresta.

Alţi specialişti au blamat mai degrabă activitatea neglijentă a CIA-ului, decât o posibilă „cârtiţă”.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez, Lu Kang, a declarat, într-o conferinţă de presă, că „nu are cunoştinţă de aspectele vehiculate de mass media”.

Citește și: