Marinela Sarbu
332 vizualizări 18 apr 2019

Procurorii din Hamburg l-au acuzat pe bărbat, identificat cu numele de Bruno D, pentru complicitate şi tăinuire în 5230 de cazuri de crimă pe parcursul a aproximativ nouă luni în care şi-a desfăşurat activitatea într-un lagăr de concentrare, la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial.

Potrivit publicaţiei Die Welt, care a informat prima dată despre condamnare, bărbatul a admis anul trecut în faţa procurorilor în timpul unui interogatoriu că a văzut oameni care au fost duşi la camerele de gazare pentru a fi exterminaţi.

„La ce ar fi ajutat dacă aş fi plecat. Oricum ar fi găsit pe altcineva”, le-a spus el procurorilor, potrivit publicaţiei.

„Mi-a părut rău pentru acei oameni atunci. Nu ştiam de ce au fost duşi acolo. Ştiam că erau evrei şi că nu comiseseră nicio crimă”, a adăugat acesta.

D.,care avea 17 ani când a început să lucreze la lagărul de concentrare Stutthof, de lângă oraşul Gdansk, aflat astăzi în Polonia, a spus că el doar s-a alăturat grupării SS, aripa paramilitară a Partidului Nazist condus de Adolf Hitler, din cauza unei boli de inimă era potrivit doar pentru ”o muncă de garnizoană”.

Acesta a declarat că nu a fost un simpatizant al Partiduului Nazist.

Citește și: