Luminiţa Bogdan
1017 vizualizări 10 apr 2014

"Toţi morţii de la Kiev vor fi pe conştiinţa celor care se aflau la Kremlin în 1991 şi care au susţinut destrămarea acestei mari ţări", a declarat la postul de radio Ecoul Moscovei deputatul naţionalist Mihail Degtiarev, făcând referire la cele aproximativ o sută de persoane ucise în reprimarea protestelor care au condus la demiterea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, în februarie.

Mihail Degtiarev a semnat solicitarea trimisă în acest sens justiţiei împreună cu alţi doi deputaţi ai partidului pro-Kremlin Rusia Unită şi alţi doi reprezentanţi în Parlament ai Partidului Comunist.

Mihail Gorbaciov, în vârstă de 84 de ani, "este un bătrânel, nimeni nu-l va trimite în spatele gratiilor, dar fără acest proces nu vom putea progresa nici ca ţară şi nici ca naţiune", a adăugat deputatul.

 

 

În replică, Mihail Gorbaciov a atribuit responsabilitatea pentru destrămarea URSS deputaţilor din Parlamentul sovietic care au aprobat dezintegrarea Uniunii Sovietice, pronunţată contrar opiniei sale, de către Boris Elţîn, preşedintele rus, şi omologii săi aflaţi în acel moment la conducere în Ucraina şi Belarus.

"Nu este nevoie de nicio anchetă: Duma (Camera inferioară a Parlamentului rus), care a votat (pentru această decizie) trebuie să urce în vagoanele trenului cu destinaţia Magadan", regiune din Extremul Orient, cunoscută pentru lagărele Gulagului sovietic, a afirmat, ironic, Gorbaciov, într-o declaraţie pentru postul de radio Ecoul Moscovei.

Citește și: