145 vizualizări 25 feb 2009

Italia şi-ar dori să trimită înapoi României violatorii, hoţii, ucigaşii. Alţi infractori însă, îi pot fi folositori, drept pentru care chiar sunt rugaţi să rămână în Peninsulă. Un asemenea caz este cel al lui Gabriel Bogdan Ionescu, românul de 22 de ani care a câştigat Balcaniada de matematică şi informatică şi a intrat cu nota maximă la Institutul de Politehnică din Milano, relatează, în ediţia de ieri, Corriere della Sera. După ce anul trecut, el a fost extrădat în Italia pentru fraudă pe internet (şi condamnat la trei ani de închisoare), acum, autorităţile italiene încearcă să îl convingă să treacă de cealaltă parte a baricadei. Mai precis, să devină din hacker talentat un fel de „poliţist online” în slujba comunităţii italiene, care să ajute la prinderea altor hackeri.

Procuratura italiană promite că, dacă acceptă, îl va scoate din închisoarea Bassone din Como (Lombardia), unde îşi ispăşeşte pedeapsa. Postul ar fi deja pregătit pentru Gabriel Bogdan Ionescu, în cadrul departamentului pentru capital, care se ocupă de interceptarea infractorilor informatici, a indicat pentru Corriere della Sera avocatul tânărului, Pierpaolo Livio. „Băiatul a accepta oferta cu entuziasm. Atribuţiile sale vor fi, mai exact, dezvoltarea, în colaborare cu poliţia italiană, a unor sisteme informatice care să prevină fraudele ce se referă la clonarea cărţilor de credit şi mai ales în materie de pedofilie – să depisteze şi să identifice pe cei care gestionează site-uri cu pornografie infantilă”, a mai declarat Pierpaolo Livio.

Ultimul cuvânt în privinţa eliberării românului, pentru transferarea sa „în slujba societăţii”, îl va avea tribunalul, ce trebuie să se pronunţe asupra cazului pe 5 mai. Cel mai probabil, Gabriel Bogdan Ionescu va trebui să mai stea un timp în detenţie la domiciliu, respectiv la locul de muncă după ce iese din închisoare.

Fraudă de 200.000 de euro

Gabriel Bogdan Ionescu a fost arestat anul trecut, la Craiova, împreună cu mai mulţi membri ai unei bande de infractori specializaţi în phishing. Ei au reuşit să expedieze zeci de mii de emailuri mai multor titulari de conturi curente la Poşta italiană şi i-au păcălit pe aceştia să îşi introducă datele personale pe un site creat special – în fapt, o clonă a site-ului Poştei italiene. Hackerii treceau aceste date pe cărţi de credit preplătite, prin intermediul unei persoane care avea un cont curent deschis la Poşta italiană şi primise un astfel de card. Ei au reuşit să surmonteze şi limita impusă de poşta italiană – ca suma maximă retrasă într-o zi, dintr-un cont, să fie de doar 500 de euro. Problema a fost „rezolvată” prin transferarea banilor prin conturile unor cazinouri, rezultând o fraudă totală de 200.000 de euro. După ce a fost prins la Craiova, geniul în informatică a fost condamnat la trei ani de închisoare în Italia, iar autorităţile române au fost nevoite să îl extrădeze. De anul trecut, autorităţile române au tot depus eforturi pentru a-l elibera din închisoare, după ce şi-au dat seama că au renunţat prea uşor la „pepita de care dispuneau” doar pentru a le face pe plac italienilor, comenta, la vremea respectivă, Il Giornale. Consulul general al României în Italia se declară acum extrem de satisfăcut de iniţiativa italienilor. „Va fi o victorie pentru toată lumea”, spune el, potrivit Corriere della Sera.

Citește și: