Florin Badescu - Mediafax
3383 vizualizări 2 dec 2015

Un tribunat din Turcia a desemnat cinci experţi în trilogia "Stăpânul inelelor" pentru a stabili dacă acel meme cu Gollum reprezintă o insultă la adresa preşedintelui Erdogan. Medicul turc Bilgin Çiftçi şi-a pierdut locul de muncă şi este în prezent judecat. Condamnarea lui la închisoare depinde de răspunsul la această întrebare: Este Gollum un personaj pozitiv sau negativ?, informează washingtonpost.com.

Potrivit agenţiei de presă turce DHA, Bilgin Çiftçi a fost exclus din Ministerul Sănătăţii Publice din Turcia, în octombrie, după ce a partajat pe pagina sa de Facebook un meme (o imagine reprezentativă pentru o atitudine, un mod de a gândi, reacţiona, n.r.) care îl compară pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan cu personajul Gollum din trilogia "Stăpânul inelelor".

Insultarea şefului statului reprezintă o insultă care se pedepseşte cu doi ani de închisoare în Turcia, iar medicul Bilgin Çiftçi a fost dat în judecată la scurt timp după apariţia acelui meme pe pagina sa de Facebook.

Însă atunci când a apărut în instanţă, Bilgin Çiftçi a spus că nu a insultat pe nimeni. Simpatizând pielea cu aspect lipicios şi topica îndoielnică a lui Gollum, mulţi dintre fanii francizei "Stăpânul inelelor" spun că acesta nu este un personaj negativ. El ar putea fi chiar un erou. În definitiv, el a fost acela care a eliberat Pământul de Mijloc de sub tirania inelului malefic, muşcând degetul lui Frodo şi (deşi fără să vrea) a plonjat cu acesta în lava care curgea în interiorul Muntelui Apocalipsei (Mount Doom).

Atunci când Hicran Danışman, avocatul lui Bilgin Çiftçi, a contestat afirmaţia judecătorului care a spus că Gollum este un personaj malefic, judecătorul respectiv a recunoscut că a vizionat doar fragmente din acea trilogie cinematografică, potrivit cotidianului Today's Zaman din Istanbul.

Ca urmare, judecătorul a solicitat alcătuirea unui panel de experţi care să determine dacă argumentul invocat în apărarea medicului Bilgin Çiftçi este valid sau invalid. Grupul va include doi academicieni, doi experţi în ştiinţe comportamentale sau psihologi şi un expert în producţii cinematografice şi de televiziune, precizează Today's Zaman. Grupul respectiv are la dispoziţie două luni şi jumătate pentru a analiza dovezile prezentate în instanţă, înainte de următoarea audiere din acest caz, programată pentru luna februarie.

Într-o declaraţie acordată agenţiei de presă DHA, marţi, avocatul Hicran Danışman a spus că procesul s-a transformat într-un "caz de salvare a mândriei lui Gollum".

Rezultatul la care va ajunge acel comitet de experţi nu va avea niciun impact asupra lui Gollum - personaj născut din imaginaţia scriitorului J.R.R. Tolkien -, dar ar putea să schimbe radical viaţa medicului Bilgin Çiftçi, care, dacă va fi găsit vinovat, riscă să primească o condamnare la doi ani de închisoare, precizează cotidianul Today's Zaman.

Codul Penal din Turcia stipulează că orice persoană care îl insultă pe preşedintele Republicii Turce poate să primească o condamnare de până la patru ani de închisoare - pedeapsa putând fi majorată dacă insulta a fost făcută în mod public sau de către un jurnalist. Mandatul preşedintelui Erdogan a coincis cu o creştere a numărului de anchete referitoare la proferarea de insulte la adresa preşedintelui.

În intervalul de timp care a trecut de la alegerea în funcţia de preşedinte a lui Recep Tayyip Erdogan, în august 2014, şi până în martie 2015, un număr de 236 de persoane au fost anchetate pentru "insulte aduse şefului statului", precizează BBC. Dintre aceste persoane, 105 au fost condamnate în mod oficial.

Citește și: