Teodora Marinescu
257 vizualizări 26 mar 2019

Bugetul va fi alocat construirii unui zid de aproximativ 92 de kilometri lăţime şi 5,5 metri înălţime, în apropierea localităţii El Paso din statul Texas.

Potrivit unui comunicat, Pentagonul a anunţat că decizia a fost luată în urma "declaraţiei de urgenţă naţională din 15 februarie, privind frontiera de sud a Statelor Unite". Scopul este acela de a împiedica traficul de droguri din Mexic în SUA.

După săptămâni de dezbateri, republicanii şi democraţii au ajuns la un compromis privind alocarea a 5,7 miliarde de dolari construirii zidului.

Fiind un buget mai mic decât cel cerut de preşedintele Donald Trump, acesta a declanşat o declaraţie de urgenţă naţională, care îi permite să obţină bani pentru construirea zidului de la Pentagon.

În luna februarie, senatorul american Ted Cruz a declarat că traficantul de droguri El Chapo ar trebui să plătească construcţia zidului la graniţa cu Mexicul, din banii confiscaţi de autorităţi.

 Senatorul Ted Cruz este de părere că traficantul de droguri mexican Joaquin ”El Chapo” Guzman ar trebui să finanţeze construcţia zidului mult promis de Donald Trump, care ar urma să securizeze graniţa dintre SUA şi Mexic, scrie news.com.au.

 ”Justiţia americană l-a condamnat azi pe Joaquin Guzman Loera, aka El Chapo, pentru toate cele zece capete de acuzare”, a scris Cruz pe Twitter, la scurt timp după ce şeful cartelului Sinaloa a fost condamnat pentru trafic de droguri, încălcarea regimului armelor şi muniţiilor şi spălare de bani de către un tribunal din Brooklyn, New York.

”Procurorii americani vor confisca 14 miliarde de dolari, bani pe care El Chapo i-a obţinut din traficul de droguri. Aceştia ar putea finanţa zidul pentru securizarea frontierei”, adaugă Cruz.

Fox News scrie că Trump a estimat costul ridicării zidului la 5 miliarde dolari. Republicanul din Texas i-a îndemnat pe colegii săi să adopte El Chapo Act, o lege prin care banii obţinuţi din droguri să fie redirecţionaţi către bugetul pentru securizarea graniţei.

Luni, mai mulţi politicieni bipartizani au declarat că vor furniza 1,4 miliarde dolari pentru securizarea graniţelor, inclusiv pentru un nou gard de 88 km care se întinde de-a lungul Văii Rio Grande din Texas. Averea confiscată de la El Chapo, obţinută din traficul cu droguri, ar finanţa fără probleme proiectul lui Trump, a mai spus Cruz.

 Interlopul mexican Joaquin "El Chapo" Guzman, liderul cartelului Sinaloa, a fost găsit vinovat de o instanţă din Statele Unite pentru toate cele zece capete de acuzare, inclusiv pentru participare la activităţi infracţionale în formă organizată, informează CNN.

Joaquin Guzmán (61 de ani) riscă să fie condamnat la închisoare pe viaţă de instanţa judiciară federală din New York. Celebrul interlop mexican a fost rearestat în ianuarie 2016, după ce evadase dintr-un penitenciar mexican printr-un tunel.

"El Chapo" a fost extrădat în Statele Unite în ianuarie 2017.Joaquin Guzmán a fost vizat de zece capete de acuzare, printre care se numără participarea la activităţi infracţionale în formă organizată, conspiraţie pentru spălare de bani proveniţi din trafic de droguri, trafic internaţional de cocaină, heroină, marijuana şi alte droguri, precum şi folosirea armelor de foc.

 Dacă demersul lui Ted Cruz va avea succes, Trump nu ar fi primul preşedinte acuzat de colaborare cu El Chapo. În ianuarie 2019, fostul preşedinte mexican Peña Nieto ar fi acceptat mită în valoare de 100 de milioane dolari de la celebrul lord al drogurilor Joaquin "El Chapo" Guzman, liderul cartelului Sinaloa, potrivit declaraţiilor făcute de un martor în faţa judecătorilor americani, informează postul BBC News.

Alex Cifuentes, care afirmă că a fost un apropiat al lui Guzman timp de mai mulţi ani, a dezvăluit autorităţilor detalii despre această mită încă din anul 2016. Procesul împotriva lui Guzman s-a desfăşurat la un tribunal federal din Brooklyn, în condiţii de maximă securitate.Potrivit rechizitoriului, Guzman şi alţi membri ai cartelului Sinaloa au fost acuzaţi de implicare şi în numeroase asasinate, răpiri şi acte de tortură. Peña Nieto încă nu a răspuns acestor acuzaţii, însă anterior a negat în mod categoric toate acuzaţiile de corupţie apărute în cursul procesului lui Guzman.

Avocatul lui Guzman, Jeffrey Lichtman, a afirmat că adevăratul lider al cartelului Sinaloa este Ismael "El Mayo" Zambada, care ar fi scăpat de închisoare prin mituirea "întregului" guvern mexican, inclusiv a foştilor preşedinţi Peña Nieto şi Felipe Calderóne. Cei doi foşti şefi de stat au respins acuzaţiile.

Citește și: