Gandul.info
Silviu Bănilă
1259 vizualizări 4 feb 2018

Miercuri, în mai puţin de un minut, ministrul pentru dezvoltare internaţională Michael Bates şi-a cerut „scuze profunde” pentru foarte scurta sa întârziere, după care a demisionat şi a părăsit Camera Lorzilor.

„Vreau să ofer cele mai sincere scuze Baronesei Lister, pentru lipsa mea de respect, demonstrată de faptul că nu am fost la locul meu să răspuns la întrebarea dumneai, legată de o problemă foarte importantă, la începutul setului de întrebări”, a declarat ministrul, în faţa colegilor săi.

„În cei cinci ani în care am avut privilegiul să răspund întrebărilor dumneavoastră, în numele guvernului, am crezut mereu că trebuie să arătăm cele mai înalte standarde posibile de respect şi curtoazie”, a continuat lordul.

Chiar dacă a întârziat doar câteva minute, Bates a mai spus: „Sunt foarte ruşinat că nu am fost la locul meu şi îi ofer premierului demisia mea...cu efect imediat”.

„Îmi cer scuze”, a mai declarat Bates, pe măsură ce şi-a adunat lucrurile şi a părăsit încăperea. O demisie în câteva secunde a reprezentat „prea mult” pentru martorii prezenţi. În imaginile înregistrate, alţi politicieni strigă: „Nu!”, iar unii râd, crezând că Bates glumeşte. Mai mult, câţiva încearcă să-l ţină de haină, pentru a-l împiedica să plece.

După demisia lui Bates, Baroneasa Smith de Basildon a întrerupt un alt discurs, pentru a face unele precizări: „O scuză din partea Lordului Bates este suficientă. A fost o neglijenţă minoră, de care toţi am dat dovadă la un moment dat”.

Baroneasa Lister a mai declarat pentru The Guardian, citat de The Washington Post, că l-a rugat pe ministrul Bates să revină asupra deciziei sale.

„Este ultimul ministru pe care aş vrea să-l văd demisionând”, a mai spus oficialul britanic. La câteva ore după demisia spectaculoasă, un purtător de cuvânt al Theresei May (premierul se află în vizită în China) a declarat: „Cu sinceritatea sa tipică, Lordul Bates şi-a dat azi demisia, dar am refuzat-o, nefiind necesară”.

„În calitatea sa de ministru foarte harnic, este un lucru normal să-şi asume atât de serios responsabilităţile faţă de Parlament”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al premierului May. Pe reţelele sociale, utilizatorii amuzaţi şi uimiţi au salutat decizia Lordului Bates de a nu demisiona. „Ne bucurăm că Lordul Bates a fost convins să rămână!”. „Întârziatul Lord Bates a renunţat dramatic la demisie!”, a exclamat un alt internaut.

Citește și: