Gandul.info
Mircea Olteanu
217 vizualizări 8 mar 2018

Sigmar Gabriel, actualul ministru de Externe al Germaniei şi fost lider al Partidului Social-Democrat (SPD), a anunţat că nu va face parte din noul guvern de coaliţie condus de cancelarul Angela Merkel, potrivit unui mesaj postat pe Twitter de politician, informează agenţia de ştiri Dpa.

Andrea Nahles, şefa grupului parlamentar SPD, şi Olaf Scholz, liderul interimar al social-democraţiilor, l-au informat pe Gabriel că nu va mai face parte din noul guvern SPD-CDU.

"Voi continua să fiu membru direct ales al Bundestagului german, însă acum se încheie momentul în care am îndeplinit îndatoriri politice de rang înalt pentru SPD", a scris Gabriel.

"(Servirea partidului meu) a fost o mare onoare pentru care sunt profund recunoscător", a spus el.

Social-democraţii germani urmează să anunţe vineri nominalizările pentru ministerele alocate formaţiunii în acordul de coalţie semnat cu Uniunea Creştin-Democrată (CDU, centru-dreapta).

Anunţul făcut de Sigmar Gabriel nu este o surpriză, mai ales având în vedere relaţiile tensionate ale acestuia cu Nahles.

Tensiunile între cei doi au atins punctul culminant în luna februarie, atunci când Gabriel a criticat în mod public decizia lui Martin Schulz, pe atunci liderul SPD, de a accepta postul de ministru de Externe. În cele din urmă, confruntat cu opoziţia mai multor membri ai partidului, Schulz a renunţat la acest obiectiv şi a demisionat din funcţia de preşedinte al social-democraţilor, informează agenţia de ştiri Reuters.

Sigmar Gabriel ar putea fi înlocuit de Heiko Maas, actualmente ministru al Justiţiei, ori Katarina Barley, care din anul 2017 ocupă funcţia de ministru pentru Familie.

Citește și: