15 vizualizări 25 iun 2010

Parlamentarul britanic John Redwood a stârnit controverse aprinse după ce, pe blogul personal, a dat o serie de sfaturi de "supravieţuire" pentru cetăţenii afectaţi de tăierile bugetare şi creşterea taxelor. "Dacă aveţi venituri mici, o reducere a cheltuielilor personale este, desigur, dificilă sau imposibilă.

Dacă aveţi venituri medii, care tocmai au fost tăiate cu 10%, aveţi o mulţime de opţiuni. Mergeţi în vacanţă în ţară şi nu mai plecaţi în străinătate. Mâncaţi acasă şi nu mai mergeţi la restaurant. Vindeţi-vă maşina şi luaţi alta mai ieftină. Uitaţi de mâncarea scumpă şi suplimentaţi meniul şi cu ceva legume.

Redescoperiţi televizorul şi nu mai ieşiţi atât de mult în oraş. Puteţi să reduceţi căldura din casă şi să purtaţi un pulover în plus", sunt doar câteva din sfaturile oferite de John Redwood.

Aceste mesaje au fost postate în acelaşi timp în care prim-ministrul David Cameron şi adjunctul său Nick Clegg au trimis o scrisoare deschisă către cele şase milioane de bugetari afectaţi de tăieri salariale şi taxe mărite, în care li se cerea sfatul pentru a găsi metode valabile de reducere a cheltuielilor.

Ce înseamnă de fapt tăierile bugetare în Marea Britanie

Ideile de economisire venite din partea politicienilor continuă să stârnească însă controverse. Ministrul Justiţiei, Kenneth Clarke, a propus ca mai puţini infractori să fie încarceraţi, iar unii dintre cei care sunt deja încarceraţi să fie eliberaţi. Totul pentru a fi redus bugetul de 2,2 miliarde de lire sterline pe care îl au puşcăriile din Marea Britanie.

Chiar dacă măsura aceasta nu va fi luată, planurile rămân alarmante cel puţin pentru angajaţii care lucrează în domeniul Justiţiei. Multe din tribunalele din Marea Britanie urmează să fie închise. De asemenea, 35.000 de posturi de poliţie ar putea să fie suprimate, ceea ce ar fi cea mai severă reducere de posturi de la al Doilea Război Mondial şi până acum. Mai mult, 20.000 de angajaţi civili ai poliţiei şi 4.000 de poliţişti comunitari îşi vor pierde slujbele.
Ministrul Poliţiei, Nick Herbert, a declarat însă că nu numărul de poliţişti sau de tribunale contează, ci eficienţa de care dau dovadă. (D.R.)

Citește și: