Valentin Vidu - Mediafax
26873 vizualizări 2 sep 2013

Un portavion american mobilizat de câteva luni în Marea Oamn se deplasa în direcţia Siriei, spre Marea Roşie, în pofida faptului că nu a primit încă ordinul să participe la eventuale atacuri americane, a anunţat luni postul de televiziune ABC News, relatează AFP.

USS Nimitz, un portavion cu propulsie nucleară, urma să revină la Baza Everett, în statul Washington (nord-vest), dar a primit ordinul să rămână în regiune. Totuşi, navei nu i-a fost încredinţată vreo misiune anume, oficiali în domeniul Apărării evocând "o poziţionare prudentă", potrivit ABC News.

Un oficial din cadrul Pentagonului a confirmat pentru AFP că nava se află în regiune, dar fără să ofere alte precizări. "Păstrăm toate opţiunile deschise, menţinând nave suplimentare în regiune", a adăugat acest oficial.

Statele Unite au mobilizat în estul Mediteranei o navă de transport amfibie, capabilă să transporte câteva elicoptere şi sute de puşcaşi marini, în afară de cele cinci distrugătoare deja poziţionate în eventualitatea unor acţiuni militare împotriva Siriei, a anunţat duminică un oficial american.

Cele cinci distrugătoare - USS Stout, USS Mahan, USS Ramage, USS Barry şi USS Gravely - navigează în apropiere de coastele siriene, pregătite să lanseze rachete de tip Tomahawk în cazul în care preşedintele dă acest ordin.

Rupând cu decenii de "practică" prezidenţială şi provocând o surpriză, Barack Obama a optat sâmbătă să solicite în mod oficial autorizarea Congresului, care se va reuni începând de pe 9 septembrie, o autorizare a recurgerii la forţa militară împotriva Siriei.

 

Citește și: