Gaidau Ion
65 vizualizări 12 nov 2014

Primul şef de stat al Bulgariei postcomuniste, fostul disident Jelio Jelev, şi preşedintele în exerciţiu Rosen Plevneliev au asistat, alături de Anabel, văduva scriitorului, şi Nikola, fratele acestuia, la ceremonia de inaugurare a unei statui din bronz de peste doi metri înălţime.

"Prin poziţia sa civilă curajoasă, Gheorghi Markov a dat dovadă de un adevărat patriotism", a subliniat Rosen Plevneliev, care şi-a exprimat regretul în legătură cu omagiul "tardiv" adus acestei personalităţi simbol a Războiului Rece.

O anchetă judiciară privind asasinarea lui Gheorghi Markov, ale cărui analize critice referitoare la Bulgaria comunistă au fost difuzate pe undele Deutche Welle şi BBC, a fost clasată anul trecut în urma împlinirii termenului de prescripţie.

Pe 7 septembrie 1978, Markov a simţit o înţepătură în coapsă în timp ce mergea pe "Waterloo Bridge" din Londra. Un bărbat, care a lăsat să-i cadă umbrela, se scuza.

Cuprins de o febră puternică, scriitorul deceda pe 11 septembrie, fără a fi interogat de poliţie. În urma autopsiei, o capsulă cu ricină, o otravă puternică, a fost găsită în piciorul său. În 2002, Oleg Kalughin, un fost general al KGB, a afirmat că sovieticii au furnizat arma crimei la cererea dictatorului bulgar Todor Jivkov.

Omagiul adus lui Markov se înscrie în festivităţile de celebrare a 25 de ani de la înlăturarea de la putere a lui Jivkov şi de la sfârşitul epocii comuniste în Bulgaria, la 10 noiembrie 1989, a doua zi după căderea Zidului Berlinului.

Citește și: