97 vizualizări 23 sep 2010

"Credeam că lucrurile se vor calma până în septembrie, dar nu a fost aşa", a spus Abdolreza Abbassian, director în cadrul agenţiei ONU pentru alimentaţie şi agricultură (FAO) în legătură cu perspectivele unei crize alimentare mondiale. În loc ca numai grâul să fie deficitar, şi alte alimente de bază au avut recolte sub nevoile de consum ale omenirii, estimează oficialul ONU.

De câteva luni, se ştia că seceta şi incendiile de vegetaţie au redus cu o treime cantitatea de grâu recoltată de fermierii ruşi, iar Moscova a interzis exporturile în acest an. În afara celui de-al treilea exportator mondial (Rusia), recolte mai mici decât se aştepta vor avea şi Ucraina şi Kazahstan, în timp ce situaţia din China anunţă şi o "criză a porumbului" pe plan mondial.

Pentru prima oară din istoria modernă, China a devenit importator net de porumb în 2010, scrie The Daily Telegraph. Chinezii au adus de peste hotare o cantitate record (432.000 tone) în august. Peste 70% din acest porumb hrăneşte animale, din cauza exploziei consumului de carne în China. La fiecare kilogram de carne de vită, se consumă şapte kilograme de porumb.

Preţul porumbului a urcat cu 40% faţă de luna iunie. Astfel, în SUA - care a avut o recoltă bună în acest an - se ridică întrebări dacă mai este moral ca 39% din producţie să meargă către producerea de biocombustibil, în timp ce în alte părţi ale lumii milioane de oameni vor avea nevoie de hrană.

La grâu, preţurile nu au ajuns încă la maximul anului 2008, când s-au înregistrat lupte de stradă determinate de lipsa de hrană, dar situaţia s-ar putea agrava dacă şi la anul va fi o recoltă slabă. De la o cantitate anuală de circa 90 milioane tone, ruşii au recoltat 60 milioane tone, sub cele 75 milioane de tone necesare consumului naţional. O parte din deficit va fi acoperit din rezerva de stat, aşa încât mai puţin de 10 milioane tone trebuie importate.

Însă Moscova se confruntă şi cu o cantitate redusă de hrişcă (foarte populară în rândul ruşilor) şi cu reducerea la jumătate a recoltei de cartofi. Deocamdată, situaţia nu este disperată, dar repetarea verii fierbinţi din 2010 şi la anul, în regiunea Mării Negre (de unde se exportă 25% din grâu pe plan mondial), ar putea duce la o criză alimentară mondială.

Citește și: