Departamentul Externe
2652 vizualizări 10 ian 2014

O universitate canadiană a intrat într-o polemică, joi, după ce a acceptat o cerere prin care un student solicită să nu participe alături de persoane de sex feminin la activităţile în clasă, invocând apartenenţa sa religioasă, pe care nu a dezvăluit-o, relatează AFP.

Universitatea York din Toronto a mers mai departe chiar, chemându-l la ordine pe profesorul de sociologie al tânărului, care iniţial a refuzat să dea curs cererii acestuia din urmă, a anunţat National Post joi.

Cazul datează din luna septembrie, când studentul s-a înscris într-un program de formare la distanţă şi a solicitat în scris să nu participe la anumite activităţi specifice în clasă pentru a nu fi în preajma colegelor sale.

"Motivul pentru care am ales să urmez cursurile pe Internet în vederea obţinerii licenţei în arte este că am convingeri religioase ferme, iar acestea se aplică relaţiilor dintre bărbaţi şi femei", a scris studentul într-o scrisoare făcută publică în această săptămână.

"Eu nu voi putea să mă alătur în public unui grup de femei în vederea îndeplinirii anumitor sarcini", a adăugat studentul, fără să dezvăluie religia de care aparţine.

Profesorul de sociologie J. Paul Grayson a refuzat să accepte cererea studentului şi a fost chemat imediat la ordine de decanul facultăţii, Martin Singer, care i-a cerut să consimtă la adaptarea studentului.

Presa canadiană a relatat pe larg polemica joi, chiar dacă studentul şi-a retras cererea, mulţumindu-le totodată profesorului său şi universităţii că au examinat-o.

În documente citate de presa canadiană, profesorul Grayson afirmă că nu vrea să "facă jocul sexismului".

Totodată, el îşi exprimă temerea de a nu crea un precedent care ar putea fi invocat şi de către alte persoane care ar refuza să desfăşoare activităţi alături de studenţi din cauza originii, credinţei sau orientării sexuale.

Cu toate acestea, universitatea şi-a menţinut poziţia, subliniind că, în virtutea Codului Drepturilor Persoanei din Ontario, obligaţia sa este de a-i ajuta pe studenţi să se adapteze.

Gaidau Ion, ion.gaidau@mediafax.ro

Citește și: