4662 vizualizări 11 mar 2011

UPDATE 23:50 Ordine de evacuare pe o rază de zece kilometri în jurul unei centrale nucleare japoneze

Premierul japonez Naoto Kan le-a cerut sâmbătă dimineaţa persoanelor care locuiesc pe o rază de zece kilometri în jurul unei centrale nucleare să părăsească zona, relatează AFP.

Potrivit agenţiei de presă Jiji, care citează Ministerul Industriei, motivul aceste cereri este o radioactivitate de opt ori mai mare decât valoarea normală şi un risc de scurgeri radioactive.

UPDATE 23:32 Peste 1.000 de morţi sau dispăruţi în Japonia, potrivit poliţiei - presă

Cutremurul puternic şi tsunami care au devastat vineri nord-estul Japoniei au provocat moartea sau dispariţia a peste 1.000 de persoane, potrivit unui bilanţ al poliţiei şi altor surse citate de agenţia de presă Jiji, relatează AFP.

Cel puţin 384 de persoane ar fi murit în diferite regiuni ale Japoniei, dintre care 200 au fost găsite pe o plajă din Sendai (nord-est, în prefectura Miyagi) devastată de un val de zece metri înălţime, generat de cutremurul cu magnitudinea de 8,9. Numărul persoanelor dispărute a fost evaluat la 707 persoane, iar cel al răniţilor la 947, potrivit datelor actualizate oferite de poliţie sâmbătă dimineaţa, la ora 04.50 (vineri, 21.50 ora României).

DISCURSUL LUI BARACK OBAMA DUPĂ TSUNAMI-UL DIN JAPONIA

UNDE URMEAZĂ SĂ AJUNGĂ TSUNAMI-UL DIN JAPONIA - Vezi aici o simulare pe ore

UPDATE 23:17 SUA livrează produse de răcire unei centrale nucleare din Japonia

Forţele aeriene americane au livrat produse de răcire unei centrale nucleare japoneze afectate de cutremurul puternic care s-a produs în largul Japoniei, a anunţat vineri secretarul american de Stat, Hillary Clinton, citată de AFP.

"Air Force în Japonia tocmai au transportat un produs de răcire foarte important la una dintre centralele nucleare", a declarat ea în cadrul unei reuniuni la Casa Albă. Potrivit lui Clinton, "una dintre centrale este într-o situaţie foarte dificilă din cauza seismului şi a lipsei de mijloace de răcire". Clinton nu a precizat despre care dintre centrale este vorba. Dar, potrivit agenţiei Jiji, lichidul de răcire al instalaţiei nucleare nr.1 din Fukushima (nord-estul Japoniei) a scăzut la un nivel îngrijorător. O scurgere nucleară ar putea să se producă la centrală, a declarat ulterior ministrul japonez al Industriei, Banri Kaieda.

UPDATE 23:04 Situaţia reactoarelor din Japonia

Autoritatea franceză pentru siguranţa nucleară (ASN), care urmăreşte evoluţia situaţiei centralelor nucleare japoneze, a anunţat vineri seara că dintre cele 55 de reactoare nucleare aflate în funcţiune în Japonia în 17 centrale, 11 au fost afectate de cutremur, relatează AFP.

Centralele Fukushima Daichi (cu şase reactoare) şi Fukushima Daini (patru reactoare), situate în nord-estul Japoniei, sunt afectate cel mai mult.

Într-o primă evaluare a situaţiei, ASN arată că exploatantul japonez Tepco al centralei Fukushima Daini, "a anunţat o creştere a presiunii în incinta reactorului nr.2". Ulterior, sistemul de injecţie de securitate care permite asiguarea răcirii reactorului a fost pus în funcţiune, potrivit ASN. În ceea ce priveşte Fukushima Daichi, alimentarea electrică a reactoarelor 1, 2 şi 3 nu mai este asigurată, a precizat ASN amintind că autorităţile japoneze au decis să evacueze locuitorii de pe o rază de trei kilometri în jurul centralei şi să pună la adăpost populaţia de pe o rază de la trei la zece kilometri în jurul centralei. (Iuliana Enache, iulia.enache@mediafax.ro)

UPDATE 21:49 Sute de evacuări în California, afectată de tsunami în urma seismului din Japonia

Câteva sute de evacuări au fost ordonate vineri dimineaţa în California, ale cărei coaste au fost atinse de un tsunami în urma puternicului cutremur produs în largul Japoniei, au anunţat autorităţile californiene, relatează AFP.

Măsura vizează cinci comitate din zone de coastă, care au început să fie afectate de valuri, după 12 ore de la cutremur, a anunţat Tina Walker, purtătoarea de cuvânt a Agenţiei Publice pentru Gestionarea Situaţiilor de Urgenţă din acest stat, în vestul Statelor Unite. O aleră de tsunami a fost lansată în toate statele de pe coasta pacifică a Statelor Unite, din Alaska şi până în California, după cutremurul devastator din Japonia.

Pe de altă parte, primele valuri tsunami provocate de cutremurul din Japonia au atins nord-vestul Mexicului, având o înălţime medie de o jumătate de metru, a anunţat Centrul local de Cercetare Ensenada.

UPDATE 21:41 Un nou cutremur violent s-a produs în Japonia

Un nou cutremur violent, cu magnitudinea 6,6, s-a produs sâmbătă dimineaţă în Japonia, în prefectura Niigata, din nord-vestul ţării, relatează AFP.


Stream videos at Ustream
Cutremurul s-a produs sâmbătă, la scurt timp după ora 4.00 (vineri, 21.00, ora României), într-o parte a Japoniei opusă coastei pacifice, care a fost devastată vineri de un cutremur şi un tsunami.

La 21.00, ora României, Japonia a mai fost lovită de încă un cutremur mai mare cu magnitudinea 6,6 grade pe Richter, de data aceasta în nord-vestul ţării, respectiv într-o zonă opusă coastei dinspre Pacific unde s-a creat tsunami-ul, informează CNN. Încă nu se ştie dacă este o replică sau dacă e un seism separat.

UPDATE 21:24 MAE: Autorităţile nipone nu au semnalat prezenţa unor cetăţeni români printre victimele cutremurului

Ministerul de Externe precizează că, până în acest moment, Ambasada la Tokyo nu a primit solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români şi că autorităţile nipone nu au semnalat misiunii diplomatice prezenţa unor cetăţeni români printre victimele cutremurului.

Ministerul precizează că liniile de comunicaţii şi internet nu sunt funcţionale în zona de nord a Japoniei, situaţie ce pune în dificultate confirmarea existenţei cetăţenilor români în zona afectată. Momentan aeroporturile japoneze sunt închise, iar trenurile au încă interdicţie de circulaţie.

Cetăţenii români sau familiile acestora pot contacta Ambasada României la numărul de telefon 0081.334.79.03.11, cât şi Departamentul Consular din cadrul MAE, la numărul de telefon 0040.021.319.21.37 sau la adresa de e-mail: drco@mae.ro.

UPDATE 21:07 O mică scurgere nucleară s-ar putea produce la o centrală din Fukushima

O mică scurgere nucleară s-ar putea produce într-o centrală din prefectura Fukushima, în nord-estul Japoniei, afectată grav de cutremurul de vineri, a declarat ministrul Industriilor, Banri Kaieda, citat de agenţiile de presă japoneze, relatează AFP.

Autorităţile se pregătesc să elibereze vapori radioactivi pentru a reduce presiunea, care a crescut, la un reactor al centralei Fukushima nr.1, a precizat agenţia Kyodo.

Autorităţile locale au anunţat vineri că au cerut unui număr de aproximativ 6.000 de persoane care locuiesc în apropierea centralei nucleare din prefectura Fukushima să evacueze zona, la câteva ore de la cutremurul puternic care afectat regiunea.

UPDATE 19:30 Peste 1.000 de persoane au murit - bilanţ provizoriu

Peste 1.000 de persoane au murit probabil în cutremurul violent, urmat de un tsunami, care au devastat vineri nord-estul Japoniei, a anunţat agenţia Kyodo, în timp ce un al doilea tren a fost dat dispărut, în provincia Iwate, în urma unui val seismic, relatează AFP.

Bilanţul creşte de la minut la minut

AXA PĂMÂNTULUI S-A DEPLASAT CU 10 CM. Incredibila urmare a TSUNAMIULUI URIAŞ ŞI A CUTREMURULUI DIN JAPONIA - RIA NOVOSTI

"Nu avem telefoane, gaz şi curent, sunt replici în continuare". Relatare a Ceciliei Ioana Manoliu, doctorand la Universitatea Tsukuba

UPDATE 17:59 SUA par să fi evitat un pericol major legat de tsunami, după seismul din Japonia - oficial

Statele Unite par să fi evitat un pericol major legat de tsunami, în urma cutremurului devastator produs vineri în Japonia, a declarat şeful de personal al Casei Albe, Bill Daley, citat de BBC News Online.

"Valul tsunami a trecut prin Hawaii şi nu pare să fi existat un impact major, ceea ce este extrem de încurajator", a afirmat Daley. Există în continuare unele riscuri pentru Coasta de Vest a Statelor Unite, "dar cred că temerile enorme care existau în urmă cu câteva ore (...) s-au diminuat mult, ceea ce este o mare uşurare pentru noi", a precizat el.

Valuri cu înălţimea de cel puţin 90 de centimetri au fost înregistrate pe insulele Oahu şi Kauai din Hawaii, potrivit BBC.

COMENTARIU LIVE PE FACEBOOK, CORESPONDENTUL GÂNDUL ALINA BĂDĂLAN În Hawaii este posibil ca spre dimineaţă să apară valuri atât de mari încât, dacă ar lovi un pod, l-ar dărâma. De regulă, în Hawaii valurile se lovesc de insule şi capătă mai multă energie. Populaţia acestei zone este îndemnată să stea acasă şi să nu se aventureze spre ocean sub nici o formă. În Japonia acum este miezul nopţii, iar oamenii sunt îngrijoraţi de ceea ce vor găsi mâine dimineaţă (CNN)

Comentează pe Facebook

UPDATE 16:48 Potrivit BBC, aproximativ 88.000 de oameni au fost daţi dispăruţi

COMENTARIU LIVE PE FACEBOOK, CORESPONDENTUL GÂNDUL ALINA BĂDĂLAN "Toţi surferii ştiu că înainte de a veni un val mare, apa se linişteşte. Acum s-a liniştit apa spre Hawaii", a declarat un locuitor din Hawaii, pentru CNN. În acest moment, oamenii din zonă sunt îngrijoraţi că porturile ar putea fi grav afectate, populaţia nemaiputând fi, astfel, aprovizionată.

Valul a intrat deja în Hawaii, dar nu depăşeşte un metru. Specialiştii se aşteaptă şi la doi metri înălţime. În Oceanul Pacific un vas cu o sută de oameni a fost înghiţit de ape.

Hawaii aşteaptă să-l înghită tsunami-ul, din secundă în secundă

Comentează pe Facebook

UPDATE 16:11 Tren de pasageri, dispărut în urma tsunamiului din Japonia

Un tren de pasageri, care are la bord un număr necunoscut de persoane, a fost dat dispărut în urma unui val seismic generat de cutremurul cu magnitudinea de 8,9 produs vineri în largul coastelor de nord-est ale Japoniei, relatează AFP.

Trenul companiei East Japan Railway Co. circula în apropierea gării Nobiru, pe linia Senseki, care face legătura între oraşele Sendai şi Ishinomaki, când a fost semnalat un val cu înălţimea de zece metri, a adăugat agenţia, citând poliţia.

CLICK AICI PENTRU LIVE VIDEO

Un cutremur cu magnitudinea de 8,9, cel mai puternic înregistrat în Japonia, a afectat vineri nord-estul ţării, declanşând un tsunami de câţiva metri înălţime pe coastele Pacificului.

Mai multe replici puternice cu magnitudinea de peste 6 şi chiar 7, s-au produs ulterior şi au fost resimţite până în capitală, unde patru milioane de locuinţe au rămas fără electricitate. Ioana Bojan, ioana.bojan@mediafax.ro

UPDATE 15:29 Guvernul japonez instituie stare de urgenţă la o centrală nucleară

Guvernul japonez a declarat stare de urgenţă la o centrală nucleară, vineri, după constatarea unei deficienţe la un sistem de răcire a unui reactor, în urma cutremurului produs în largul coastelor din estul ţării, relatează postul de televiziune NBC în pagina electronică.

Un administrator al centralei nucleare din Onagawa a declarat că procesul de răcire a reactorului "nu se desfăşoară potrivit planului", adăugând că a fost instituită "situaţia de urgenţă nucleară". Compania le-a cerut persoanelor care locuiesc în apropiere să îşi păstreze calmul.

De asemenea, un incendiu a izbucnit, la centrală, după cutremur, a anunţat agenţia Kyodo. Anterior anunţului agenţiei de presă, compania a declarat că nu a primit nicio informaţie cu privire la existenţa vreunor probleme la centrală, după dezastru.

Separat, prefectura Fukushima, pe teritoriul căreia se află centrala, a anunţat, vineri, că sistemul de răcire a reactorului funcţionează, negând informaţii anterioare, potrivit cărora acesta ar fi înregistrat unele probleme. Nu era clar, imediat, dacă exista riscul unei scurgeri radioactive, ca rezultat al incendiului de la centrala operată de Tohoku Electric Power. Prefectura Miyagi, pe teritoriul căreia se află centrala, a fost una dintre regiunile cele mai afectate de tsunami. Kyodo a anunţat, de asemenea, că o unitate de răcire de urgenţă a reactorului a fost activată la centrala nucleară Fukushima, fără să ofere detalii suplimentare.

COMENTARIU LIVE PE FACEBOOK, CORESPONDENTUL GÂNDUL ALINA BĂDĂLAN La această oră peste Japonia se lasă noaptea, iar şirul replicilor continuă. Până acum au fost număraţi 44 de morţi, foarte puţin (spun specialiştii) comparativ cu dimensiunea dezastrului.

ORGANIZARE Japonezii, uimitor de prompţi: la numai 4 minute de la cutremur, Guvernul Japoniei a organizat o celulă de urgenţă (pentru a stabili liniile telefonice de urgenţă, evacuări şi redeschidrerea reţelei de trafic), a arătat Ambasada Japoniei în România.

Comentează pe Facebook

Într-un sfert de oră de la cutremur, Ministerul Afacerilor Externe a înfiinţat un întreg Departament al Măsurilor de Urgenţă.

COMENTARIU LIVE PE FACEBOOK, CORESPONDENTUL GÂNDUL ALINA BĂDĂLAN Japonia a intrat în stare de alertă nucleară prevenitv, deşi în acest moment nu există nici un fel de scurgeri radioactive. Autorităţile japoneze au anunţat că următorul pas va fi să redea electricitatea în zonele unde acest lucru este posibil. Hawaii a ordonat deja evacuările întrucât se estimează că în câteva ore se va propaga aici unda de tsunami. Surprinzător, în ciuda magnitudinii record, în Japonia majoritatea telecomunicaţiilor încă funcţionează, televiziunile pot trasmite în continuare, iar liniile de securitate merg destul de bine, arată autorităţile japoneze, citate de CNN.

Comentează pe Facebook

LIVE DE LA UN BLOGGER ROMÂN DIN HIROSHIMA: în timpul cutremurului, crainicul TV continua să vorbească. "În fundal se aud obiecte buşind prin studio"

UPDATE 13:29 Mărmureanu: "Cutremurul din Japonia nu va avea efecte şi în România"

Directorul Institutului de Fizică a Pământului, profesorul Gheoghe Mărmureanu, a declarat că seismul produs în Japonia, al treilea ca mărime din istorie, nu va influenţa seismicitatea din zona Vrancea. "Acest cutremur nu va avea efecte şi la noi în România", a spus profesorul Mărmureanu. În repetate rânduri, profesorul Gheorghe Mărmureanu a afirmat că un cutremur devastator nu se va produce în România înainte de 2030. (Maria Manoliu)

UPDATE 12:26 Unda de şoc a cutremurului s-a resimţit şi la bursele asiatice, cu efect şi asupra yenului. Dolarul s-a apreciat cu 0,5% faţă de moneda japoneză, iar indicele Nikkei a închis ziua cu 1,7% sub nivelul zilei de ieri, în timp ce Nikkei futures a coborât cu 3%, potrivit BBC News. Bursa din Tokyo a închis la cel mai scăzut nivel din ultimele cinci săptămâni.

UPDATE 11:13 MAE: Până acum nu există informaţii că români s-ar afla printre victimele cutremurului din Japonia

Ministerul român de Externe precizează că, până în acest moment, autorităţile nipone nu au semnalat misiunii diplomatice româneşti de la Tokyo prezenţa unor cetăţeni români printre victimele cutremurului produs vineri în Japonia. Ambasada României la Tokyo este în permanentă legătură cu autorităţile locale pentru obţinerea de date referitoare la eventuale victime, cetăţeni români.

CUTREMURUL din Japonia şi TSUNAMI-UL DEVASTATOR care a urmat - GALERIE VIDEO

Cele mai puternice cutremure produse în ultimul secol

VIDEO - TSUNAMI-UL DEVASTATOR CARE A MĂTURAT COASTELE JAPONIEI. SUTE DE CASE, FERME ŞI DRUMURI AU FOST ÎNGHIŢITE ÎN CÂTEVA MINUTE

Cutrermurul de vineri, cel mai puternic înregistrat vreodată în Japonia

Cutremurul care a afectat vineri nord-estul Japoniei este cel mai puternic seism înregistrat vreodată în acest arhipelag, a anunţat agenţia japoneză de meteorologie, care a estimat magnitudinea cutremurului la 8,8, relatează AFP. Acesta a fost urmat de numeroase replici. Cel puţin 15 persoane au murit în estul Japoniei, în urma cutremurului cu magnitudinea 8,9 produs vineri, au anunţat surse oficiale, citate de agenţia Kyodo, în pagina electronică.

Yenul japonez a scăzut imediat după cutremur, iar numărul incendiilor creşte clipă de clipă. Sunt 19 morţi, zeci de răniţi şi de dispăruţi, arată presa niponă. Seismul a fost urmat de circa 20 de replici, iar cea mai puternică a avut în jur de 7 grade magnitudine

Comentează pe Facebook

UPDATE 11:01 Ordine de evacuare în Hawaii, Filipine şi insulele Mariane, în urma alertei de tsunami din Pacific

Autorităţile locale din statul american Hawaii, insulele Filipine şi insulele Mariane au emis ordine de evacuare a zonelor de coastă în urma cutremurului produs vineri în largul Japoniei şi urmat de o alertă de tsunami care vizează aproape toate coastele Pacificului, relatează AFP.

Locuitorii din zonele de coastă ale Hawaii, situate aproape de nivelul mării, sunt în curs de evacuare în urma alertei de tsunami emise după cutremurul puternic produs vineri în largul Japoniei, au anunţat autorităţile statului american din Pacific. "Avem aproximativ patru ore pentru a evacua litoralul", a declarat John Cummings, de la serviciile pentru situaţii de urgenţă din Honolulu.

Sirenele s-au declanşat joi la ora 21.59 (vineri, 09.59 ora României). Autorităţile au rechiziţionat maşini pentru evacuarea locuitorilor, iar turiştii din zonele afectate şi autorităţile se pregătesc să deschidă centre de evacuare. Primele valuri provocate de tsunami ar urma să ajungă pe coastele insulei în jurul orei locale 02.55 (14.55 ora României), potrivit autorităţilor.

IMAGINI ŞOCANTE - TSUNAMI-UL DE DUPĂ CUTREMURUL DIN JAPONIA MĂTURĂ CLĂDIRI, MAŞINI, CAMIOANE ŞI BĂRCI. "CÂND VEZI AŞA CEVA, NU AI UNDE SĂ FUGI"

Valurile nu s-au oprit. Continuă şi acum să vină. "Aeroportul din Sendai a murit", spun jurnaliştii de la CNN. Acum, şi "sirenele" din Hawaii sună a tsunami.

Următorul lovit de valuri se estimează a fi Taiwan.+

Comentează pe Facebook

Alerta de tsunami, extinsă pentru aproape toate coastele Pacificului

VIDEO - IMAGINI DIN TIMPUL SEISMULUI DIN JAPONIA: O FEMEIE NU SE POATE RIDICA DE PE TROTUAR, IAR BĂRBATUL CARE O FILMEAZĂ RESPIRĂ ÎNGROZIT

UPDATE 10:18 Cutremurul din Japonia ar fi putut provoca "pagube considerabile" - Guvern

Cutremurul extrem de puternic cu magnitudinea de 8,9, care s-a produs vineri în largul coastelor de nord-est ale Japoniei, ar putea provoca "pagube considerabile", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, citat de AFP.

Guvernul a făcut tot posibilul pentru a coordona operaţiunile de salvare, "plecând de la ipoteza că acest cutremur a provocat pagube considerabile", a declarat Yukio Edano. Autorităţile au decis să trimită avioane şi nave în prefectura Miyagi (nord-est), cel mai grav afectată de cutremur, potrivit presei.

Premierul japonez anunţă că nu au fost observate scurgeri radioactive

Premierul japonez, Naoto Kan, a dat asigurări, vineri, că nu a fost observată nicio scurgere radioactivă în centralele nucleare din ţară după cutremurul cu magnitudinea de 8,9 care a afectat nord-estul Japoniei, relatează AFP.

VIDEO - IMAGINI DIN MIJLOCUL CUTREMURULUI DIN JAPONIA. Seismul, filmat dintr-o clădire din Tokyo. "Dumnezeule! Toată lumea a ieşit pe străzi, clădirile încă se leagănă"

Poliţia din Miyagi nici măcar nu ştie câte victime ar putea fi.

Apelul premierului japonez : oamenii prinşi în case să rămână acolo şi să aştepte echipele de salvare. Ceilalţi să evacueze zona urgent şi să migreze spre zonele mai înalte căci este posibil să apară alte valuri tsunami.

Comentează pe Facebook

Potrivit CNN, magnitudinea cutremurului a fost de 8,9 grade, iar în porturile japoneze au fost văzute valuri care au atins 10 metri înălţime, mai mult decât estimările iniţiale. Cutremurul a fost centrat la 150 de kilometri de coastă. Premierul japonez, Naoto Kan, a spus: "Toţi trebuie să ne ajutăm între noi pentru a reduce pagubele", informează CNN.

UPDATE 10:11 Incendiu de amploare la o rafinărie din regiunea Tokyo

Un incendiu de amploare s-a produs vineri într-o rafinărie din oraşul Iichihara, din regiunea Tokyo, în urma cutremurului care a afectat nord-estul Japoniei, potrivit imaginilor difuzate de televiziunile nipone, relatează AFP.

CLICK AICI PENTRU LIVE VIDEOAcest complex industrial administrat de compania petrolieră niponă Cosmo Oil era cuprins de flăcări, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea japoneză.
UPDATE 10:06 Cinci centrale nucleare, închise în Japonia în urma cutremurului

Cinci centrale nucleare au fost închise în Japonia, în urma cutremurului cu magnitudinea de 8,9 produs vineri în largul coastelor de nord-est ale acestei ţări, relatează BBC News Online.UPDATE 10:01 Tsunami de zece metri înălţime pe coastele Sendai din nord-estul Japoniei - presă

Un tsunami de zece metri a ajuns vineri pe coastele Sendai (nord-est), în urma cutremurului puternic, cu magnitudinea de 8,9, produs anterior în largul coastelor Japoniei, a anunţat presa niponă, citată de AFP.

Pista aeroportului din Sendai, în prefectura Miyagi, a fost inundată, potrivit presei. Alte puncte de pe coasta Pacificului au fost, de asemenea, lovite de valuri înalte de câţiva metri.

Parcarea complexului Tokyo Disney Resort (Disneyland), din prefectura Chiba, aflat la câţiva kilometri de capitală, este de asemenea sub ape.

UPDATE 09:52 Mai mulţi răniţi, după prăbuşirea acoperişului unei clădiri la Tokyo

Acoperişul unei clădiri din centrul Tokyo, unde 600 de studenţi participau la o ceremonie de înmânare a diplomelor, s-a prăbuşit vineri provocând rănirea mai multor persoane, potrivit pompierilor şi medicilor, relatează AFP.

Japonia mobilizează forţele navale în zona cutremurului

Japonia şi-a trimis navele aparţinând forţelor navale de autoapărare (FAD) către zona Miyagi, afectată vineri de un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea de 8,9, produs în largul coastelor de nord-est ale Japoniei, a anunţat agenţia de presă Kyodo, citată de afp.

Un cutremur puternic, a cărui magnitudine iniţială a fost stabilită la 7,9, iar ulterior revizuită la 8,8 şi, respectiv, 8,9, s-a produs vineri în largul coastelor de nord-est ale Japoniei, generând o alertă de tsunami.

UPDATE 09:47 Coasta japoneză a fost lovită de un tsunami. Au fost raportate valuri de 4,2 metri

UPDATE 09:14 Alertă de tsunami în Japonia, Rusia, Filipine şi Insulele Mariane

O alertă de tsunami a fost emisă vineri, incluzând Japonia, Rusia, Insulele Mariane şi Filipine, după un puternic cutremur cu magnitudinea de 8,8, înregistrat în nord-estul Japoniei, a anunţat Centrul pentru tsunami în Pacific, citat de AFP.

CLICK AICI PENTRU LIVE VIDEO

"Un cutremur de o asemenea magnitudine are potenţialul să genereze un tsunami distrugător care poate atinge coastele din apropierea epicentrului în câteva minute şi coastele mai îndepărtate în câteva ore", a precizat Centrul.

Centrul a plasat în alertă şi Insula Guam, Taiwanul, Filipine, Insulele Marshall, Indonezia, Papua Noua Guinee, Nauru, Micronezia şi Hawaii.

UPDATE 09:12: Magnitudinea cutremurului din Japonia, revizuită la 8,8

Magnitudinea cutremurului produs vineri în largul coastelor de nord-est ale Japoniei a fost ridicată la 8,8, a anunţat institutul american de geofizică USGS, citat de AFP.

Magnitudinea iniţială a seismului era de 7,9.


Un cutremur cu magnitudinea de 7,9 s-a produs vineri în largul coastelor de nord-est ale Japoniei, generând un risc de tsunami de până la şase metri înălţime, potrivit Agenţiei meteorologice japoneze, relatează AFP.

În capitala Tokyo, situată la 380 de kilometri distanţă, cutremurul a fost puternic resimţit timp de cel puţin două minute, iar majoritatea locuitorilor au ieşit pe străzi.

O alertă de nivel maxim a fost declanşată de agenţia japoneză, care a avertizat în legătură cu un tsunami de mare amploare, a cărui înălţime ar putea ajunge până la şase metri.

Iuliana Enache, iulia.enache@mediafax.ro, Diana Iliescu, diana.iliescu@mediafax.ro, Alexandra Fusoi, alexa@mediafax.ro

Ultimele informaţii despre cutremurul şi tsunami-ul din Japonia, live pe Gândul şi Facebook

LIVE DE LA UN BLOGGER ROMÂN DIN HIROSHIMA: în timpul cutremurului, crainicul TV continua să vorbească. "În fundal se aud obiecte buşind prin studio"

Primul val tsunami atinge insulele Kurile din sudul Rusiei. VIDEO

VIDEO - REPORTER JAPAN TIMES DIN TOKYO: CINEVA A ZIS DEJA UZUALUL "E CUTREMUR", DAR NE-AM DAT SEAMA CĂ NU ERA UN CUTREMUR OBIŞNUIT

MĂRMUREANU, directorul Institutului de Fizică a Pământului, comentând cutremurul din Japonia. Ce efect va avea în România

TSUNAMI ÎN JAPONIA. IMAGINI IMPRESIONANTE DE DUPĂ CUTREMURUL DE 8,8 GRADE

CUTREMURUL din Japonia şi TSUNAMI-UL DEVASTATOR care a urmat - GALERIE VIDEO

AVERTIZARE DE TSUNAMI ÎN SUA, RUSIA, INDONEZIA, NOUA ZEELANDĂ, CHILE ŞI FILIPINE, DUPĂ DEZASTRUL DIN JAPONIA. SE AŞTEAPTĂ VALURI DE 1 METRU ÎNĂLŢIME

VIDEO - TSUNAMI-UL DEVASTATOR CARE A MĂTURAT COASTELE JAPONIEI. SUTE DE CASE, FERME ŞI DRUMURI AU FOST ÎNGHIŢITE ÎN CÂTEVA MINUTE

VIDEO - IMAGINI DIN MIJLOCUL CUTREMURULUI DIN JAPONIA. Seismul, filmat dintr-o clădire din Tokyo. "Dumnezeule! Toată lumea a ieşit pe străzi, clădirile încă se leagănă"

VIDEO - IMAGINI DIN TIMPUL SEISMULUI DIN JAPONIA: O FEMEIE NU SE POATE RIDICA DE PE TROTUAR, IAR BĂRBATUL CARE O FILMEAZĂ RESPIRĂ ÎNGROZIT

Citește și: