Mihai SCHIAU
1012 vizualizări 8 apr 2011

Arheologii au descoperit un tunel secret, lângă Templul lui Quetzalcoatl (Piramida Soarelui) din oraşul antic Teotihuacan (Mexic), scrie scienceray.com. Tunelul este vechi de 2.000 de ani şi ar putea duce către descoperiri spectaculoase legate de civilizaţiile antice.

Ploile torenţiale care au căzut în Mexic în anul 2003 au făcut o gaură în pământ. Şase ani mai târziu, o echipă de cercetători a început să sape în situl respectiv, situat într-unul dintre cele mai vizitate locuri din Mexic.

Situl unde lucrează arheologii mexicani

Până acum, cercetătorii estimează că au săpat doar 5% din tunel şi spun că acesta dă în trei camere uriaşe, care adăpostesc rămăşiţele unei civilizaţii străvechi. Arheologii speră să găsească inclusiv mormintele regilor azteci, care nu au fost descoperite până în prezent.

În august 2010, după ce au săpat doar 3,6 metri, cercetătorii au găsit intrarea în tunel. "Ştim deja că Teotihuacan a fost construit ca o replică a modului în care aztecii vedeau Cosmosul. De aceea, credem că tunelul reprezintă modul în care ei vedeau lumea subpământeană", spune arheologul Sergio Gomez.

Arheologii cred că intrarea în tunel a fost blocată deliberat, undeva între anii 200-300 e.n. Echipa a excavat deja 300 de tone de pământ, găsind fragmente de jad, oase şi ceramică. Ei au avansat doar 2,1 metri prin tunel, despre care cred că ar avea o lungime totală de 110 metri.

Citește și: