Laura HOLBAN
2112 vizualizări 10 ian 2012

Grupul petrolier norvegian Statoil a anunţat descoperirea unui zăcământ enorm de petrol în largul mării Barenţ, aceasta fiind a doua descoperire de acest fel din regiune arctică în mai puţin de un an. Potrivit Statoil, zăcământul ar putea conţine aproximativ 300 de milioane de barili de ţiţei extractabil, notează Business Insider.

Zăcământul de pe teritoriul Norvegiei a fost numit Harvis şi este cel de-al doilea descoperit în zona arctică după ce, anul trecut, în luna aprilie, a fost descoperit un alt zăcământ, Skrugard. "Harvis este cea de-a doua descoperire importantă de ţiţei din marea Barenţ în ultimele nouă luni. Volumul estimat de petrol şi proprietăţile zăcământului îl face fratele geaman al lui Skrugard", a explicat Helge Lund, CEO Statoil. Compania a anunţat o creştere imensă a rezervelor de ţiţei, anul trecut, în luna august, când s-a descoperit un zăcământ pe platforma continentală, cel mai mare din ultimii 30 de ani, cu rezerve masive între 500 de milioane şi 1,2 miliarde de barili de petrol, în Marea Nordului.

Cele două zăcăminte, care însumează un volum de peste 500 de milioane de barili de ţiţei, reconfirmă potenţialul extrem de mare al apelor încă neexplorate.
Statoil a exploatat petrol din marea Barenţ de mai bine de 30 de ani.

Citește și: