Gilda Popa
1512 vizualizări 15 oct 2018

Scopul noii reglementări este ca autorităţile "să se asigure că persoanele fără adăpost nu se află pe străzi în timpul nopţii şi că cetăţenii pot folosi spaţiul public fără restricţii", a declarat Attila Fulop, secretar de stat în domeniul afacerilor sociale, citat de BBC.

Legislaţia prevede ca persoanele fără adăpost care dorm în spaţii publice să fie sancţionate cu 90 de zile de închisoare sau cu şase luni de muncă în folosul comunităţii, scrie şi The Independent.

Legea propusă şi adoptată de guvernul condus de Viktor Orban a atras critici dure din partea oficialilor Organizaţiei Naţiunilor Unite, care au numit-o "crudă", insistând că este împotriva drepturilor omului.

În iunie, când a fost propusă de Guvernul de la Budapesta, expertul ONU Leilani Farha a numit-o "crudă şi incompatibilă cu legea internaţională privind drepturile omului", într-o scrisoare adresată Executivului ungar.

Luna trecută, Parlamentul European a propus o acţiune în justiţie împotriva Ungariei, după ce parlamentarii au argumentat că legea care vizează persoanele fără adăpost contribuie la "riscul clar al unei încălcări grave" a valorilor Uniunii Europene.

Conform datelor oficiale, în Ungaria există aproximativ 11.000 de locuri disponibile în adăposturi, în timp ce estimările arată că sunt peste 20.000 de persoane fără adăpost în întreaga ţară.

Reprezentanţii mai multor ONG-uri care oferă asistenţă persoanelor fără adăpost spun că interdicţia şi ameninţarea cu închisoarea nu sunt în măsură să rezolve problemele cu infracţionalitatea stradală, iar mulţi dintre cei de pe străzi au nevoie de îngrijire medicală şi psihologică pe care cele mai multe adăposturi nu le pot oferi.

"Au existat deja câteva încercări nereuşite de legiferare, dar sistemul actual de îngrijire a persoanelor fără adăpost nu poate acoperi situaţia tuturor persoanelor fără locuinţă", a spus Zoltan Aknai, directorul Fundaţiei Shelter, citat de The Independent.

 

 

Citește și: