43 vizualizări 31 oct 2010

Între 25.000 şi 30.000 de angajaţi publici din Ungaria vor fi concediaţi în 2011, dar noua măsură de austeritate va permite atingerea un deficit bugetar situat la 2,95% din PIB, a anunţat Guvernul de la Budapesta. Economia va creşte cu 3,8%, inflaţia nu va depăşi 3,5%, în timp ce nou acord cu FMI nu va mai fi necesar, consideră ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy. "Cred că reducerea deficitului sub 3% este o ţintă ambiţioasă, dar realistă", a spus ministrul, citat de agenţia Bloomberg, "şi acest buget ne va ajuta să ne punem pe picioare". Optimismul lui Matolcsy contrastează cu temerile experţilor FMI, care consideră că

Ungaria va rata ţinta de deficit pentru 2010 (3,8% din PIB) şi, inevitabil, va avea nevoie de un nou împrumut.
În ciuda acestor previziuni, Guvernul Viktor Orban a trecut deja prin Parlament (unde deţine o majoritate de două treimi) mai multe legi menite să atragă bani la buget, fără alte măsuri de austeritate sau împrumuturi externe.

Mai întâi, a fost impusă o taxă pe bănci, apoi s-a decis taxarea suplimentară a cifrei de afaceri a companiilor din sectorul energetic, al telecomunicaţiilor şi al vânzărilor en-detail.
O ultimă măsură de a creşte sumele aflate la dispoziţia Guvernului a fost trecerea a 90% din pensiile obligatorii private înapoi în portofoliul sistemului de pensii administrat de stat. Astfel, Cabinetul Orban va dispune de 540 mi­liar­de forinţi pentru a acoperi găurile din sistemul de pensii de stat.

"Această măsură va constitui un semnificativ pas înapoi pentru procesul de reformă a pensiilor iniţiat la sfârşitul anilor `90, care a contribuit la a face sistemul de pensii din Ungaria unul dintre cele mai sustenabile din Europa", a fost declaraţia FMI după anunţarea deciziei. Pentru 2011, FMI vede o creştere economică mai mică (2,5%) decât cea sperată de Budapesta (3,8%).

Salarii cu 4-5% mai mari

După concedierile efectuate din rân­durile celor 690.000 de bugetari câţi are Ungaria în prezent, cei rămaşi ar putea avea salarii cu 4-5% mai mari, pro­mite ministrul Matolcsy. De mai mulţi bani ar putea beneficia şi restul ungurilor, odată ce impozitul pe venit pentru persoane fizice va fi coborât la un nivel unic de 16%.

Citește și: