Alina Matis
1647 vizualizări 19 mar 2012

UPDATE 17:20  Atacul comis luni în faţa unei şcoli evreieşti din Toulouse (sud-vestul Franşei), în care au fost ucişi trei copii şi un adult, este o "tragedie naţională", a declarat preşedintele francez Nicolas Sarkozy, ajuns la faţa locului, potrivit The Telegraph. "Sunt copiii noştri, nu sunt doar ai voştri, sunt ai noştri", a declarat liderul francez, care a cerut ca mâine să se ţină un minut de reculegere în toate şcolile din Franţa, în memoria victimelor de la şcoala evreiască. "Pe teritoriul republicii nu poţi să asasinezi copii fără să dai socoteală", a adăugat preşedintele, care a dat asigurări că "vor fi puse în mişcare absolut toate resursele pentru găsirea" ucigaşului.

Ministrul de Interne Claude Gueant "va rămâne la Toulouse atât cât va fi nevoie", a adăugat el. În oraş a ajuns şi contracandidatul lui Sarkozy la alegerile prezidenţiale, Francois Hollande. Potrivit presei franceze, campania electorală din Hexagon este suspendată pe termen nelimitat.

Între timp, oraşul Toulouse este "închis", scrie The Telegraph, efective impresionante ale forţelor de ordine încercând să îl găsească pe ucigaş, care a fugit cu scuterul lui.

"(Atacatorul, n.red.) a tras în tot ce a văzut - copii, adulţi. Unii copii au fugit în şcoală", a povestit procurorul din Toulouse, Michel Valet. Copiii de la Ozar Hatorah, instituţie cu 200 de elevi, au rămas în şcoală timp de două ore după atac, până au fost escortaţi de poliţie.

Fotografii: AFP/Mediafax
 


Un bărbat a deschis luni focul, în faţa unei şcoli evreieşti din Toulouse, sudul Franţei, omorând cel puţin trei copii şi un profesor, informează Le Parisien.

Potrivit poliţiei, atacul a avut loc în jurul orei 8.10 şi a vizat un grup de părinţi şi copii de lângă intrarea în colegiul evreiesc Ozar Hatora. Cel puţin două persoane sunt grav rănite. Una dintre ele este fiica directorului şcolii. Există informaţii care indică faptul că ucigaşul ar fi acelaşi cu cel care a omorât trei militari săptămâna trecută, la Toulouse şi Montauban, scrie Le Figaro.

"Nu putem să nu remarcăm că sunt similitudini între atentatele împotriva militarilor din Toulouse şi Montauban şi acest atac oribil asupra copiilor, care a avut loc în această dimineaţă", a declarat ministerul francez de Interne, Claude Gueant. Gueant şi preşedintele Nicolas Sarkozy sunt, în acest moment, în drum spre Toulouse, potrivit Le Parisien.

Strada pe care se află colegiul a fost blocată imediat şi numeroşi poliţişti au ajuns la faţa locului. Cu toate acestea, presupusul autor al crimelor, care avea două arme în dotare, a fugit la bordul unui scuter negru, conform martorilor oculari. Ministerul francez de Interne a ordonat luni "consolidarea supravegherii" în jurul tuturor şcolilor evreieşti din Franţa, în urma acestui atac.

Colegiul evreiesc Ozar Hatora din Toulouse // FOTO: Le Parisien

Reacţia Israelului faţă de acest atac nu a întârziat să apară, oficialii statului evreu declarându-se "îngroziţi" de aceste crime. Yigal Palmor, purtătorul de cuvând al ministrului israelian de Externe, Avigdor Lieberman, a declarat, într-un comunicat citat de presa franceză, că are încredere că Parisul va "elucida în totalitate" acest caz. "Suntem îngroziţi de acest atac şi avem încredere în autorităţile franceze care vor elucida în totalitate această dramă şi îi vor trimite pe cei care se fac vinovaţi de aceste crime în faţa justiţiei", a declarat Yigal Palmor.

Şi marele rabin al Franţei, Gilles Bernheim, a anunţat că este în drum spre Toulouse, scrie Le Parisien. "Sunt îngrozit de ceea ce s-a întâmplat în această dimineaţă la şcoala evreiască din Toulouse. Sunt extrem de bulversat şi voi ajunge cât de curând la Toulouse", a declarat rabinul.

Citește și: