934 vizualizări 27 aug 2011

Uraganul Irene avansează în Oceanul Atlantic, aflându-se acum în dreptul statului Carolina de Nord. Rafalele de vânt au atins coasta de est a statului american la ora la care se aşteptau meteorologii, însă nu pare să îşi schimbe direcţia şi continuă să se îndrepte spre oraşul New York, transmite CNN.

Chiar dacă ciocnirea cu coasta nu îi va modifica direcţia, este posibil să îşi mai piardă din intensitate. "Ne vom confrunta cu rafale de vând puternice pentru mai bine de 24 de ore în anumite locuri, iar în Carolina de Nord se va simţi puterea uraganului mai bine de 10 ore", a explicat Ed Rappaport de la Centrul Naţional american al Uraganelor (NHC).

Vântul a fost însoţit de rafale puternice de ploaie pe întinderea Carolinei, odată ce Irene lovea coasta. 19 localităţi din Carolina de Nord au fost evacuate în totalitate, anunţa guvernatorul Bev Perdue. Autorităţile se aşteaptă ca coasta să fie spălată de valuri de cel puţin 3.4 metri înălţime, valuri care vor distruge plajele, casele şi alte clădiri din preajmă.

Stare de urgenţă a fost declarată în toate statele de pe coasta de est, începând cu Carolina de Nord şi până în Massachusetts. Irene se deplasează acum cu o viteză de peste 160 de kilometri şi avansează spre nord.

Preşedintele Obama a avertizat că Irene "ar putea fi un uragan de proporţii istorice".

VEZI câţi americani au fost evacuaţi din calea urului Irene şi cum se pregăteşte preşedintele Obama.

Citește și: