816 vizualizări 29 oct 2012

Uraganul Sandy, considerat cel mai periculos din ultimii 100 de ani în SUA, a lovit marţi dimineaţă (la 0.20, ora României), coasta statului New Jersey. La două ore distanţă, Sandy a ajuns şi deasupra oraşului Atlantic City. În jurul orei 6 (ora României), uraganul se îndrepta spre statul Pennsylvania. Cel puţin 12 persoane din SUA şi una din Canada au murit din cauza uraganului Sandy. Cele mai multe victime, cinci, sunt din statul New York.

VEZI AICI DESFĂŞURAREA EVENIMENTELOR DE IERI DIN SUA ÎNAINTE CA URAGANUL SANDY SĂ LOVEASCĂ:

UPDATE 23.59 Primarul New Yorkului, Michael Bloomberg: "Cea mai violentă perioadă a furtunii începe acum".

UPDATE 23.56 TIME.com: val din Brooklyn.

UPDATE 23.55 Primarul New Yorkului, Michael Bloomberg: "Zona din jurul macaralei rupte a fost evacuată". Printre cei evacuaţi, oaspeţii unui mare hotel din New York, conform BBC.

UPDATE 23.52 Primarul New Yorkului, Michael Bloomberg: "Nu mai e timp ca oamenii să fie relocaţi".

UPDATE 23.45 Sky News: Uraganul Sandy va ajunge în New Jersey în următoarea oră.

UPDATE 23.43 CNN: Toate birourile guvernamentale din Washington rămân închise marţi.

UPDATE 23.27 Huffington Post: Uraganul Sandy se apropie de Brooklyn.

UPDATE 23.25 AOL.com: harta pe care poate fi localizat uraganul Sandy LIVE.

UPDATE 23.17 Virginia Beach: 23 de cm de ploaie şi vânturi de 138 km/h, conform ABC News.

UPDATE 23.14 Bloomberg: 6.800 de zboruri anulate până în prezent.

UPDATE 23.12 Huffington Post: Un milion de case fără electricitate.

UPDATE 23.11 BBC: Uraganul Sandy a ajuns la 45 km de Cape May (New Jersey).

UPDATE 22.58 Huffington Post publică mai multe fotografii cu oraşul Atlantic City (New Jersey), inundat:

UPDATE 22.53 Guvernatorul statului Pensylvania, Tom Corbett, îi avertizează pe locuitori să se aştepte la "zile întregi" fără curent electric, conform newsworks.org.

UPDATE 22.46 Macaraua ruptă de pe West 57th Street din New York, "vedetă" pe Twitter: apare în majoritatea posturilor legate de uraganul Sandy.

UPDATE 22.44 Primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, va susţine o conferinţă de presă la ora 23.30 (ora României).

UPDATE 22.43 Guardian: Sandy este la 45 km de coasta cu New Jersey.

UPDATE 22.39 The Atlantic Wire: "Sandy va lovi într-o oră"

UPDATE 22.35 Bloomberg: Uraganul Sandy ar putea cauza SUA pierderi de 20 de miliarde de dolari.

UPDATE 22.32 O fotografie spectaculoasă, cu Times Square din New York mai goală ca niciodată (sursa foto Facebook).

UPDATE 22.29 CNN avansează cifra de 765.000 case fără curent electric, din şapte state americane.

UPDATE 22.25 Peste 300.000 de case de pe Coasta de Est a SUA sunt acum fără curent electric, transmite BBC.

UPDATE 22.20 Guvernatorul din New York, Andrew Cuomo, în urmă cu câteva minute: „Acesta este ultimul avertisment! Cei care aţi primit ordin de evacuare plecaţi imediat. Uraganul va lovi cu maximă intensitate în două ore!”

Cuomo: „Răul încă nu a trecut, cel mai mare val va veni peste două ore, apoi putem să evaluăm pagubele şi să luăm măsuri”

UPDATE 22.10 Redactorul-şef gândul, Florin Negruţiu, corespondenţă video din Brooklyn, New York:

UPDATE 21.30 O macara s-a prăbuşit în Midtown New York, prilej pentru breaking news-uri. Bate vântul şi plouă în acest moment, dar mai sunt trei ore până în momentul în care uraganul va lovi cu maximă intensitate, transmite corespondentul gândul.

UPDATE 21.00 Cum arată New York-ul înainte de lovirea uraganului. Imaginile sunt realizate de redactorul-şef gândul, aflat la faţa locului, Florin Negruţiu.

Brooklyn Heights Promenade în Manhattan, cu trei ore înainte de momentul de impact maxim. // FOTO: Florin Negruţiu/Gandul

Manhattan cu 5 ore înainte de Sandy . „Luni dimineaţa, new-yorkezii făceau fotografii pe Promenada Brooklyn. De dimineaţă, ploua mărunt, iar vântul bătea în rafale. La prânz, Promenada a fost închisă, din cauza rafalelor care s-au înteţit”, povesteşte Florin Negruţiu. // FOTO: Florin Negruţiu/Gandul

O imagine neobişnuită: cozi la mâncare în New York. // FOTO: Florin Negruţiu/Gandul

New York-ul cu 12 de ore înainte de momentul de impact maxim al uraganului. FOTO: Florin Negruţiu/Gandul

New York-ul cu 24 de ore înainte de momentul de impact maxim al uraganului. FOTO: Florin Negruţiu/Gandul

UPDATE 20.43 Huffington Post publică un grafic cu orele la care uraganul Sandy este aşteptat să lovească diferite zone din SUA (proiecţii făcute luni, la ora 16, ora României):

CLICK PENTRU A MĂRI

Astfel, uraganul Sandy ar urma să ajungă în statul New Jersey marţi la ora 8 (ora României), în Pensylvania marţi la ora 20 (ora României), iar în New York joi la ora 8 (ora României). Totuşi, vântul se poate intensifica.

UPDATE 19.45 Încă o imagine cu inundaţiile din Ocean City, Maryland:

UPDATE 19.30 Bursa din New York va fi închisă, cel mai probabil, şi marţi, potrivit Reuters.

UPDATE 18.50 Întrebat de reporterii adunaţi la Casa Albă ce se întâmplă cu campania electorală, Obama a răspuns: "Nu sunt îngrijorat de campanie, mă îngrijorează familiile care vor fi afectate de această situaţie. Alegerile se vor rezolva singure săptămâna viitoare".

Fotografie dintr-o staţie de metrou din New York, închisă din cauza uraganului

UPDATE 18.47 Obama: "Cred că toată lumea ia situaţia foarte în serios. Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă spre cei care vor fi afectaţi zilele următoare. Va fi o furtună mare, puternică. Sunt încrezător că suntem pregătiţi de asta".

UPDATE 18.45 Barack Obama, de la Casa Albă: "Ne aşteptăm ca furtuna să lovească în cursul acestei seri (marţi, după fusul României, n.red.). Milioane de oameni vor fi afectaţi. Cel mai important mesaj pe care am să îl transmit poporului american e să îi asculte pe oficialii locali. Dacă ei vă spun să evacuaţi, evacuaţi. Transportul va fi afectat pentru mult timp, iar electricitatea va fi o problemă. Vor fi mulţi copaci căzuţi şi multă apă. Publicul trebuie să se aştepte la pene lungi de curent".

UPDATE 18.30 Şi oraşul Ocean City, din Maryland, a fost inundat. De asemenea, peste 45.000 de oameni au reclamat pene de curent în primele ore ale zilei de luni (fusul orar al Statelor Unite), scrie CNN.

UPDATE 18.00 Postul ABC anunţă pe Twitter că uraganul a făcut un viraj de 30 de grade spre vest şi a ajuns la aproximativ 320 de kilometri de oraşul Atlantic City. Potrivit ultimelor informaţii, Sandy ar putea înainte spre nordul Coastei de Est până sâmbătă.

Traiectoria estimată a uraganului // Sursa: WSJ


În plus, peste 400.000 de oameni, din totalul de opt milioane de locuitori ai New York-ului, au primit mandate obligatorii de evacuare.

Locuitorii din New York şi alte oraşe au luat cu asalt supermarketurile, făcându-şi în special provizii de apă plată, în situaţia în care vor rămâne izolaţi în case din cauza uraganului Sandy.

Uraganul Sandy, format în Atlantic, este considerat de categoria 1 şi acoperă o întindere foarte mare, făcându-şi simţită prezenţa pe aproximativ 800 de kilometri. Înainte de a se îndrepta spre America de Nord, uraganul a provocat moartea a 65 de oameni din America Centrală şi-au pierdut viaţa din cauza uraganului Sandy.

Citește și: