Sorin Bogdan
3941 vizualizări 21 iul 2018

La bordul ambarcaţiunii se aflau 31 de turişti, care făceau circuitul ”Pluteşte pe răţuşte” organizat pe lacul Table Rock, în apropierea oraşului Branson, Missouri. În timpul voiajului, barca lor a fost surprinsă de o furtună apărută din senin şi acoperită de valuri.

”Am nevoie de toate echipele,” se aude într-o înregistrare a turnului de supraveghere al navigaţiei pe lac difuzată de Fox News. ”Mi s-a raportat că un vas s-a scufundat. Nu se mai vede nimic din el. Vreo 10 persoane plutesc la suprafaţă. (...) Se pare că erau vreo 20 la bord. Toată lumea încearcă să-i salveze. Am declanşat operaţiunea de salvare şi comunicăm pe canalul 1. Încă un om pluteşte cu faţa în jos. Încercăm să ajungem la el.

Intensitatea vijeliei a fost surprinsă de un pasager mai îndrăzneţ al celuilalt vaporaş turistic aflat pe lac.

Un localnic a postat imagini de la mai bine de 1 kilometru de locul tragediei şi se pot vedea valurile furioase care lovesc debarcaderul.

Este cel mai tragic accident cu acest tip de vaporaş, care este copiat după vehiculele amfibii folosite la debarcări de americani încă din al Doilea Război Mondial. Au fost confirmaţi oficial 17 morţi, dintre care 9 sunt membri ai aceleiaşi familii. O televiziune locală a publicat o fotografie recentă cu aceştia.

Pasagerii unui vas de croazieră de dimensiuni mai mari au filmat lupta cu valurile a micuţului vaporaş. Internauţii au fost extrem de contrariaţi de comentariile aproape indiferente care se aud pe înregistrarea făcută din barul vaporului.

O femeie care a supravieţuit naufragiului dezvăluie că pasagerii ar primit instrucţiuni de la căpitanul vehiculului să nu-şi pună vestele de salvare, pentru că nu vor avea nevoie de ele, relatează agenţia de ştiri Reuters. Căpitanul este unul dintre cei 14 supravieţuitori ai accidentului, şapte dintre aceştia fiind răniţi, inclusiv unul grav. Printre victime se numără mai mulţi copii, au anunţat autorităţile.

Turul lacului Table Rock era foarte popular în special printre copii, care primeau la îmbarcare un fluier în forma unei răţuşte galbene, care scot sunete asemănătoare unui măcăit. Voiajul dura 70 de minute. O investigaţie oficială a fost declanţată pentru a stabili cauzele accidentului, dar primele indicii arată că firma care deţine vehiculele-amfibii nu le-ar fi întreţinut corespunzător, iar căpitanul nu a ţinut cont de avertizările de furtună transmise în ziua tragediei.

 

Citește și: