Ionela SAMOILĂ
224 vizualizări 10 ian 2012

Vaticanul a preluat cuvânt cu cuvânt din enciclopedia online Wikipedia biografiile viitorilor cardinalilor şi le-a publicat apoi pe site-ul oficial al Sfântului Scaun, scrie Business Insider.

Reprezentanţii Vaticanului au recurs la sursa online pentru a descrie vieţile a 22 feţe bisericeşti, nominalizate săptămâna trecută pentru a fi învestite cardinali într-o ceremonie care va avea loc în februarie. Cardinalii, care începând cu luna viitoare vor fi în număr de 125, sunt cei trebuie să decidă învestirea viitorului Suveran Pontif.

Jurnaliştii au rămas surprinşi când au văzut că textele erau copiate de pe site-ul Wikipedia, în varianta italiană, fără citarea sursei şi fără să fie măcar filtrate şi modificate în prealabil. Astfel, pe site-ul oficial al Vaticanului că arhiepiscopul Utrechtului, Willem Jacobus Eijk, manifestă "tendinţe conservatoriste, în special în ceea ce priveşte avortul şi homosexualitatea, ceea ce l-a făcut să fie cel mai controversat reprezentant al Bisericii din ţară".

Varianta în engleză a enciclopediei online conţine un pasaj similar despre personalitatea arhiepiscopului Willem Jacobus Eijk, care este descris ca având o personalitate neobişnuit de conservatoare pentru poporul german, renumit pentru deschiderea faţă de probleme controversate precum avortul şi homosexualitatea.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a subliniat faptul că biografiile au fost calificate din prudenţă ca fiind neoficiale şi că folosirea datelor de pe Wikipedia ca sursă a fost doar o măsură luată din grabă. "De atunci am început să încărcăm pe site biografiile oficiale", a ţinut să precizeze Lombardi.

Citește și: