Silviu Bănilă
129 vizualizări 22 oct 2014

Potrivit Thelocal.de, angajaţii tineri ai unei fabrici de pantofi din landul Renania-Palatinat şi-au acţionat în instanţă angajatorul, pe motiv ca le-ar fi oferit salariaţilor cu vârste de peste 58 de ani două zile în plus de concediu anual.

Totuşi, AGG (legea antidiscriminării din Germania) permite tratamentul diferit al angajaţilor, în funcţie de vârstă şi experienţă, în anumite condiţii, au declarat judecătorii.

„Angajatorul are dreptul să ia decizii în funcţie de situaţia existentă la nivelul companiei sale”, a stabilit Curtea Federală a Muncii din Germania.

Un purtător de cuvânt al curţii de justiţie a precizat că o asemenea măsură poate fi acceptabilă de la un caz la altul, deoarece activităţile profesionale îşi pun amprenta în mod diferit asupra angajaţilor.

„Un angajat batrân care munceşte într-o fabrică de încălţăminte va avea nevoie de mai mult timp de recuperare, în comparaţie cu unul tânar”, au concluzionat judecătorii.

Pe de altă parte, în urmă cu doi ani, tribunalul muncii a respins solicitarea pentru implementarea unui concediu de vacanţă sporit, care ar fi crescut în funcţie de vârsta angajaţilor.

Propunerea făcea parte din acordul semnat între sindicatele angajaţilor din sectorul civil şi guvernele federale şi locale.

FLC (Federal Labour Court) nu a fost de acord cu solicitarea amintită, care ar fi urmat să intre în vigoare imediat după ce angajaţii ar fi împlinit vârsta de 30 de ani.

În România, potrivit Codului Muncii, durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare. Durata efectivă a acestuia se stabileşte în contractul individual de muncă.

Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.

Citește și: