Gilda Popa
4298 vizualizări 7 oct 2018

Marinova este al treilea jurnalist asasinat în Uniunea Europeană în mai puţin de un an, informează Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Tânăra, în vârstă de 30 de ani,  era implicată în mai multe investigaţii jurnalistice privind corupţia din Bulgaria, a mai precizat OCCRP pe Twitter.

Nu este clar dacă crima a fost legată de activitatea profesională a lui Marinova, scrie balkaninsight.com. Şeful biroului de urmărire penală din Ruse, Georgi Georgiev şi vice-directorul poliţiei locale, Ilian Enchev, au declarat în cadrul unei conferinţe de presă că "toate versiunile" despre crimă sunt luate în calcul.

Corpul ei a fost găsit într-o zonă greu accesibilă, în nişte tufişuri, lângă Dunăre. Potrivit primelor elemente ale anchetei, ziarista a fost torturată, violată şi strangulată. Majoritatea obiectelor sale personale lipseau când a fost găsită în iarbă, într-o zonă mai puţin circulată a promenadei ruseşti, au declarat autorităţile, citate de balkaninsight.com. Încă nu sunt suspecţi.

"Lucrăm la caz şi zi şi noapte... sperăm în curând să avem mai multe informaţii despre identitatea făptuitorului", a spus Georgiev.

Site-ul bulgar Terminal 3 a subliniat, în ultimul raport difuzat, că Marinova i-a intervievat recent pe jurnalistul român de investigaţie Attila Biro de la Rise Project şi pe colegul său bulgar, Dimitar Stoianov, de la Bivol.

Tema interviului a fost arestarea recentă a celor doi reporteri de către Poliţia din apropierea oraşului Radomir, la sud de Sofia, în timp ce aceştia investigau distrugerea documentelor legate de o presupusă fraudă cu fonduri europene, în care ar fi fost implicată compania GP Group. Jurnalistul şi analistul Ruslan Trad a scris pe Twitter că ultimul reportaj al Victoriei Marinova se referea la deturnarea de fonduri publice.

 

Victoria Marinova este cel de-al treilea jurnalist european asasinat în mai puţin de un an, după Daphne Caruana Galizia în Malta şi Jan Kuciak în Slovacia.

Victoria Marinova lucra la o investigaţie privind implicarea firmelor de consultanţă în marea corupţie cu fonduri europene şi contracte publice.

 

Citește și: