Valentin Vidu - Mediafax
1538 vizualizări 7 feb 2014

Victoria Nuland a refuzat vineri să comenteze pe tema afirmaţiilor injurioase pe care le-a făcut la adresa rolului Uniunii Europene (UE) în criza din Ucraina, subliniind că este vorba despre o "conversaţie diplomatică privată", înregistrată în mod "impresionant", relatează AFP.

"Nu voi comenta o conversaţie diplomatică privată", a declarat adjuncta secretarului de Stat American John Kerry într-o conferinţă de presă la Kiev.

"Este de un profesionalism impresionant. Calitatea audio este foarte bună", a continuat ea, în contextul în care Statele Unite au afirmat deja că suspectează Rusia în privinţa acestei interceptări şi difuzării ei pe YouTube.

Întrebată despre acuzaţiile cu privire la un "şantaj" american exercitat asupra Ucrainei, formulate împotriva sa de către un consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin, Serghei Glaziev, Nuland a răspuns că este vorba despre o "fantezie pură" şi a ironizat talentul de "scriitor de science-fiction" al oficialului rus.

Politica Statelor Unite este "absolut transparentă", a adăugat ea, în contextul în care comentariile pe care le-a făcut în privat şi care arată ce părere are despre poziţia europeană i-au atras o replică din partea cancelarului german Angela Merkel, care le-a catalogat, iritată, ca fiind "inacceptabile".

Rezumându-şi vizita de două zile la Kiev, Nuland a declarat că a pledat pe lângă toţi interlocutorii, de la preşedintele Viktor Ianukovici şi până la liderii opoziţiei, pentru crearea unui "centru politic moderat", în vederea creării unui "guvern tehnocrat" sau unui "Guvern de uniune naţională".

Un asemenea guvern, a continuat ea, ar putea să "readucă Ucraina la o economie sănătoasă, cu ajutorul Fondului Monetar Internaţional, la Europa şi la alegeri libere şi oneste".

"Prima problemă de rezolvat este reducerea tensiunii din stradă", a continuat diplomata. "Nu ecistă loc pentru violenţe", a adăugat ea.

Întrebată în legătură cu un eventual ajutor financiar internaţional, ea a răspuns că această asistenţă ar trebui să fie "substanţială", dar depinde de reformele care urmează să fie implementate.

"Nimeni nu va oferi vreo susţinere economică - Statele Unite, FMI sau Europa - unei Ucraine care nu efectuează reforme", a insistat ea.

Citește și: