Mihai SCHIAU
5163 vizualizări 2 mar 2012

Marina americană construieşte o armă supersonică, numită Railgun, capabilă să trimită proiectile la o distanţă de 160 de kilometri, scrie Daily Mail.

Arma, care ar putea fi montată pe navele de război începând cu anul 2017, foloseşte câmpul magnetic şi curentul electric pentru a trage "rachetele".

Railgun, care are o lungime de 12,1 metri, ar urma să fie folosit pentru a ataca vapoarele inamice şi a proteja vasele americane de rachetele balistice şi de croazieră. În prezent, cele mai performate arme de la bordul navelor americane trag la o distanţă de maximum 24 de kilometri, notează sursa.

Principala preocupare a oficialilor americani este ca "rachetele", care vor fi lansate cu o viteză de şapte ori mai mare ca a sunetului, adică 9.000 km/h, să urmeze întocmai calea dorită.

În următorii cinci ani, creatorii armei se vor asigura că aceasta se răceşte suficient de repede şi că poate trage mai multe proiectile unul după altul, dar şi că proiectilele metalice de 18,1 kilograme nu se dezintegrează în momentul lansării, scrie Daily Mail.

Roger Ellis, din cadrul Biroului american de Cercetări Navale, susţine că, datorită vitezei proiectilelor, acestea nu trebuie să lovească neapărat un dispozitiv exploziv pentru a produce pagube însemnate.

Daily Mail scrie că, din 2005 încoace, Marina a investit 240 de milioane de dolari în Railgun şi va mai investi aproximativ aceeaşi sumă, până în 2017. General Atomics, o companie implicată în dezvoltarea armei supersonice, a investit şi ea 20 de milioane de dolari până în prezent, mai notează sursa.

Deocamdată, există un singur prototip al armei, testat în Virginia de Nord, cel de-al doilea urmând să fie livrat în aprilie.

Citește și: