Laura Cojocaru
1185 vizualizări 29 aug 2018

O hotărâre judecătorească din Statele Unite a determinat guvernul vietnamez să solicite despăgubiri de la Monsanto pentru suferinţa cauzată de unul dintre cele mai cunoscute produse ale companiei. O instanţă din SUA a stabilit că marele producător de erbicide Monsanto trebuie să îi plătească despăgubiri în valoare de 289 de milioane de dolari lui Dewayne Johnson (46 de ani), grădinarul unei şcoli din California, care a acuzat că folosirea frecventă a Roundup, un erbicid produs de companie, i-a provocat cancerul limfatic, relatează The Independent.

”Iniţiativa de a cere despăgubiri reprezintă un răspuns legal care respinge afirmaţiile anterioare, potrivit cărora erbicidele produse de Monsanto şi alte corporaţii chimice din SUA şi furnizate armatei americane în război sunt inofensive", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului de externe al Vietnamului, Nguyen Phuong Tra.

El a adăugat că ”Vietnamul a suferit consecinţe extraordinare în urma războiului, în special din cauza efectelor durabile şi devastatoare ale substanţelor chimice toxice, precum Agentul Orange. "

Între anii 1961 şi 1971, armata americană a pulverizat circa  80 de milioane de litri de Agent Orange, un erbicid şi defoliant extrem de puternic deasupra a peste 30.000 de kilometri de sudul Vietnamului. Scopul acestei operaţiuni a fost de a desfrunzi terenurile împădurite în care se ascundea gherila comunistă şi de a-i lăsa fără hrană pe ţăranii care o susţineau.

Dioxina, un element foarte toxic al agentului Orange, a provocat probleme majore de sănătate, cum ar fi malformaţii congenitale, cancere şi alte boli mortale. Milioane de oameni încă suferă până în prezent, pe măsură ce deformările sunt transmise copiilor victimelor expuse.

Producătorul de erbicide nu îşi asumă vina pentru efectele Agentului Orange, argumentând că Monsanto s-a ocupat numai de producerea erbicidului, nu şi de utilizarea acestuia: "Guvernul a stabilit caietul de sarcini pentru a face Agentul Orange şi a determinat când, unde şi cum a fost folosit. Compania Monsanto doar a produs Agentul Orange, guvernul american a fost cel care l-a folosit.

Compania menţionează că a fost unul dintre cei nouă contractanţi guvernamentali care au fabricat produsul chimic.

Monsanto a fost fondată în St Louis, Missouri, în 1901. În iunie, a fost achiziţionată de Bayer AG.

Războiul a fost purtat între Republica Democrată Vietnam (Vietnamul de Nord), sprijinită de China şi URSS, şi Republica Vietnam (Vietnamul de Sud), sprijinită de SUA. Conflictul s-a încheiat cu înfrângerea Vietnamului de Sud şi unificarea ţării sub conducere comunistă. Trupele americane s-au retras din Vietnam, războiul fiind considerat unul dintre marile eşecuri ale politicii externe americane.

Citește și: