Alina Matis
21998 vizualizări 31 oct 2014

Taxa pe transferul de date propusă de Guvernul Ungariei nu poate trece în actuala formă, a anunţat, vineri, premierul Viktor Orban. Într-o mutare menită să liniştească o mişcare protestatară crescândă care îi ameninţă guvernarea, Orban a decis să retragă controversatul proiect de lege.

Aşa-numita taxă pe Internet nu poate intra în vigoare, pentru că „dezbaterea a luat-o pe un drum greşit” şi nu există „o bază comună”, a comentat premierul de la Budapesta, într-un interviu pentru un post de radio, conform Politics.hu. Mai mult, a explicat Orban, oamenii văd o „taxă pe Internet” în ceea ce Guvernul vrea să fie doar un „amendament tehnic la taxa pe telecomunicaţii”.

Citiţi o analiză gândul despre implicaţiile geopolitice ale acestei taxe

„Taxa pe Internet nu poate fi introdusă în forma actuală. Nimic nu poate fi validat în aceste circumstanţe”, a subliniat liderul ungar, promiţând populaţiei consultări la nivel naţional, care ar urma să înceapă în luna ianuarie.

În replică, pe pagina de Facebook pe care s-au organizat protestele din ultimele zile, a fost anunţată o nouă ieşire în stradă, care ar urma să aibă loc azi, de această dată, pentru a sărbători „victoria societăţii maghiare împotriva regimului”.

„Orban a anunţat: retrage taxa pe Internet. Să punem lucrurile în context. Asta a fost victoria societăţii maghiare împotriva guvernului stupid condus de Orban. Să arătăm că am câştigat, că Orban nu ne păcăleşte şi să îi intre bine în minte că nu poate limita dreptul la informare. Am învins şi asta e o trăsătură naţională. Să fim şi azi mulţi în Piaţa Jozsef”, este mesajul postat pe Facebook de organizatorii protestelor. Manifestaţia pentru sărbătorirea „victoriei împotriva regimului” ar urma să aibă loc de la ora 18:00.

Decizia lui Viktor Orban de a suspenda proiectul taxei pe transferul de date este un indicator al pericolului pe care protestul uriaş de marţi îl reprezintă la adresa regimului Orban, cu atât mai mult cu cât iniţiativa acestei taxe îi aparţine, conform surselor gândul, însuşi primului-ministru, care nu s-a consultat nici măcar cu parlamentarii Fidesz (partidul de guvernământ).

Taxa, proiectul personal al lui Orban

„Taxa pe Internet a creat un val uriaş de nemulţumire fără precedent în ultimii ani. Numeroşi protestatari cu care am vorbit şi-au exprimat nemulţumirea generală faţă de Guvern, revolta faţă de scandalurile de corupţie şi de problemele socio-economice. Alţii sunt nemulţumiţi de politicile pro-ruseşti şi anti-europene ale Fidesz”, comenta pentru gândul, după protestul de marţi seară, Aron Halasz, video-jurnalist maghiar. „Nu ştiu dacă vor renunţa (Guvernul, n.red.) la această taxă - din câte am văzut în presă, ideea i-ar aparţine lui Orban însuşi şi ţine la ea”, ne-a mai spus jurnalistul. Din punctul lui de vedere, este foarte important că reacţia vehementă de contestare a proiectului de lege a reunit maghiari de toate vârstele şi din toate categoriile sociale, o mostră de unitate naţională care nu a existat în Ungaria ultimilor ani.

Sursa: Facebook

Înainte de anunţul lui Orban privind suspendarea proiectului până la organizarea de consultări naţionale, votul în Parlamentul de la Budapesta era programat pentru 17 noiembrie.

Sursa: Facebook

Primele reacţii de la Bruxelles: „O idee foarte proastă”, „o ruşine”

Comisia Europeană a criticat vehement, prin vocea mai multor oficiali, planul lui Orban privind taxa pe transferul de date. Comisarul European în exerciţiu pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, este foarte activă pe Twitter în a condamna ideea guvernului ungar, pe care o consideră „foarte proastă” şi „o ruşine”. Ba mai mult, ea i-a şi îndemnat pe oameni, duminică, într-un mesaj de pe Twitter, să iasă în stradă.

„Nu este bine ca oamenii să fie îndepărtaţi de Internet prin intermediul unor taxe (...), iar acest lucru nu va funcţiona”, a comentat Ryan Heath, purtătorul de cuvânt al lui Kroes. „Partea digitală a economiei este probabil ceea ce împiedică Europa să se prăbuşească în recesiune. Deci, taxarea acesteia într-o ţară care se află deja sub media indicatorilor din Europa este o idee deosebit de proastă”, a continuat Heath, atrăgând atenţia asupra problemei pe care ar presupune-o crearea unui asemenea precedent în UE.

Heath a descris proiectul legislativ drept „ultima dintr-o serie de acţiuni tulburătoare (...) care caută să limiteze libertatea (...), fără să atingă obiective sociale şi economice”.

Balazs Gulyas, autorul paginii de Facebook „Sute de mii împotriva taxei pe Internet”, care a organizat manifestaţiile, a susţinut, în faţa protestatarilor, că taxa lui Orban „va rupe Ungaria de restul lumii”. Cetăţenii „nu trebuie să plătească o taxă pentru folosirea Internetului autorităţilor fiscale corupte şi premierului Viktor Orban”, a spus Gulyas, citat de Mediafax. La fel ca oficialii europeni, Gulyas a avertizat şi asupra prejudiciului pe care legea l-ar crea asupra „dreptului la informare”.

La rândul lui, Zsolt Varady, şeful unei reţele de socializare din Ungaria, a comentat: „taxa pe Internet este un simbol al autocraţiei Guvernului”.

Pagina de Facebook a protestatarilor

 

Citește și: