Mihai Draghici
4568 vizualizări 3 mar 2019

Viktor Orban consideră că atacurile la adresa formaţiunii sale de dreapta provin din partea politicienilor de stânga şi au rolul de a afecta imaginea Partidului Popular European (PPE, centru-dreapta), în contextul alegerilor europarlamentare programate în luna mai.

"În realitate, atacurile provin din partea forţelor politice de stânga şi nu au rolul de a ne afecta pe noi, ci Partidul Popular European. Dacă nu ne vor mai ataca pe noi, vor începe să îi atace pe italieni şi pe austrieci. Nu înţelege toată lumea acest lucru, dar în literatura de specialitate sunt numiţi, potrivit lui Lenin, «idioţi utili». Chiar dacă sunt implicaţi în lupta pentru o anumită doctrină, aceştia servesc interesele altora, chiar pe cele ale adversarilor", a declarat Viktor Orban într-un interviu acordat publicaţiei Welt am Sonntag.

După campania negativă contra lui Juncker, va veni rândul lui Timmermans

După ce a lansat o campanie împotriva preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker (politician din cadrul PPE), Viktor Orban a anunţat că îl va critica şi pe prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. "În următoarea etapă a campaniei electorale, vom avea un alt interlocutor pe afişele politice: domnul Timmermans. Îl vom trimite pe domnul Juncker la pensie, iar locul îi va fi luat de domnul Timmermans," spune Orban, afirmând că "rolul lui George Soros în politica europeană nu poate fi ignorat" şi că "toată lumea are dreptul să ştie că Timmermans este un cunoscut aliat al acestuia".

Frans Timmermans este candidatul Partidului Socialiştilor Europeni (PSE, centru-stânga) pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene. Timmermans a criticat frecvent situaţia statului de drept din ţări est-europene, inclusiv din Ungaria.

Orban se aşteaptă la un val de migranţi mai mare decât în 2015: Suntem pregătiţi!

La reuniunea din 20 martie, eveniment organizat pentru aprobarea strategiei partidului în campania electorală europarlamentară, PPE va analiza posibilitatea excluderii formaţiunii Fidesz. Doi funcţionari din cadrul PPE au declarat pentru cotidianul The Guardian că în cursul acestei reuniuni se va discuta şi despre cazul lui Viktor Orbán şi al Fidesz. Câteva partide de centru-dreapta din ţări nordice ar dori să ceară chiar excluderea formaţiunii din Ungaria. În trecut, politicile lui Viktor Orban au fost criticate de partide din Olanda şi Luxemburg.

Viktor Orbán susţine că liderii UE nu au învăţat nimic din atacurile teroriste produse în ultimii ani şi intenţionează să aducă chiar mai mulţi imigranţi în Europa. ”Tot ce s-a întâmplat în 2015 se va repeta, doar că la dimensiuni mult mai mari,” afirmă premierul ungar în interviul pentru Welt am Sonntag. ”În curând, ţările arabe le vor depăşi ca populaţie pe cele europene. Ca să nu mai vorbim de Africa, unde vor exista în curând mai mulţi oameni decât pot fi hrăniţi. Suntem pregătiţi. Avem mii de militari şi poliţişti la graniţa de sud. Acum, depinde doar de hotărârea autorităţilor din Turcia dacă milioanele de refugiaţi care se află acolo vor fi direcţionaţi către Europa. Dar noi suntem hotărâţi să ne apărăm frontierele, dacă se vor îndrepta spre Ungaria. Germania nu e o ţară de la marginea Europei, de aceea pare un loc mai sigur. Din acest motiv, precum şi din cel al experienţelor istorice diferite, avem viziuni diferite asupra acestei situaţii.”

 

Citește și: