Mihai SCHIAU
45462 vizualizări 16 sep 2011

Presa franceză publică un reportaj care vine să infirme statistica prezentată de ministrul lor de Interne, Claude Gueant, conform căreia "unul din zece hoţi (n.r. din Franţa) este de origine română".

Din păcate, însă, materialul confirmă încă o dată modul în care suntem priviţi de francezi: săraci şi hoţi.

Jurnalista Marianne Rigaux prezintă - în materialul intitulat "Poliţiştilor, dacă un român are un iPhone, nu înseamnă neapărat că l-a furat" - povestea a trei români care s-au aflat la locul nepotrivit, în momentul nepotrivit.

De ce ai aresta un antreprenor şi o studentă la Sorbona

Constantin (34 de ani) a venit în Franţa în 2007. Zugrav de meserie, el s-a stabilit în orăşelul Aulnay-sous-Bois, unde, descurcăreţ din fire, a devenit antreprenor. În octombrie 2010, Constantin a obţinut viza de şedere în Franţa, pe zece ani.

Benjamin, Constantin şi Georgiana, pe 9 septembrie 2011

Georgiana, prietena lui Constantin, a venit în Franţa în ianuarie 2010, ca să-i fie alături. Ea şi-a îndeplinit, astfel, un vis dintotdeauna: să trăiască în Hexagon. În plus, fata s-a înscris, în mai 2010, la un master în turism, la prestigioasa universitate Sorbona din Paris. Acum, vrea să-l urmeze şi pe al doilea.

Benjamin, şi el antreprenor, este cel mai bun prieten al lui Constantin. Şi, la fel ca amicul său, a aplicat pentru o viză, pe care speră să o primească în curând.

Arestaţi din cauza limbii pe care o vorbesc

Pe 3 iunie 2011, Constantin, Georgiana şi Benjamin se aflau în arondismentul XVIII din Paris. Cu doar 15 minute înainte şi la doar câteva sute de metri distanţă, unui francez i se furase iPhone-ul, pe terasa unui restaurant. Victima a descris doi hoţi, "doi români", unul purtând o cămaşă albastră, iar celălalt - una albă.

Constantin, care întâmplător poartă o cămaşă albastră, şi Benjamin, îmbrăcat într-una albă, se plimbă liniştiţi alături de Georgiana. Cei trei vorbesc în română, deşi toţi ştiu la perfecţie franceza.

Un poliţist îi aude şi îi percheziţionează. Toţi trei au câte un iPhone. Deşi românii îi arată poliţistului pozele personale din telefoane, precum şi faptul că ştiu codul PIN, deci aparatele le aparţin, omul legii nu îi crede. Îi arestează şi îi duce la secţia din Gara de Nord pariziană, pentru interogări.

"Există o Sorbona pentru săraci?"

După cinci ore, Georgiana este eliberată, pentru că nu corespunde semnalmentelor date de victimă. Fata contactează imediat portalul de ştiri Rue89, care este implicat în problemele de integrare a imigranţilor din Franţa, mai ales cei români.

Georgiana e traumatizată de ideea de a fi despărţită de bărbatul iubit, dar mai ales de replicile pe care poliţiştii i le-au dat ei şi prietenilor ei.

"Cum adică studiezi la Sorbona? Cum poate fi adevărat? Există o Sorbona pentru săraci, pentru români?", a întrebat unul dintre poliţişti.

Iar altul a fost şi mai direct cu prietenul ei. "Taci din gură, nu-mi plac românii", i-a spus ofiţerul, lui Constantin.

În România - discret şi politicos, în Franţa - arestat

Între timp, cei doi prieteni petrec noaptea la secţia de poliţie, iar ziua următoare sunt transferaţi la arestul Palatului de Justiţie.

Acolo, Constantin şi Benjamin fac cunoştinţă cu mizeria din puşcărie şi cu oamenii dubioşi care o populează. Acasă, în România, Constantin, un băiat discret şi politicos, nu a avut niciodată de-a face cu poliţia, notează jurnaliştii francezi.

În dimineaţa următoare, Constantin şi Benjamin apar în faţa judecătorului, care decide să-i elibereze temporar. Doar până pe 9 septembrie, când este stabilit următorul termen al procesului.

O avocată s-a decis să-i ajute pe gratis: "Cazul vostru e simplu, sunteţi nevinovaţi"

Timp de trei luni, Constantin şi Benjamin au timp pentru a-şi pregăti cazul, ajutaţi de Georgiana şi de jurnaliştii francezi. În plus, o avocată se decide să-i ajute fără să le ceară niciun ban.

Avocata Silke Remigy, alături de clienţii ei

"Cazul vostru e simplu. Sunteţi nevinovaţi. Declaraţiile nu se contrazic, nu există probe. Dacă veţi fi condamnaţi, facem apel imediat. Dar nu va fi cazul", i-a îmbărbătat avocata Silke Remigy pe cei doi români.

În apărarea lor, Georgiana şi cei doi bărbaţi strâng toate documentele care să dovedească faptul că n-au venit în Franţa la furat: viza lui Constantin, adeverinţele că plătesc taxe, facturile de telefonie, documentele care dovedesc că locuiesc legal, actele firmelor lui Constantin şi Benjamin.

Judecătorul a decis imediat: "Telefoanele sunt ale lor, aceşti domni nu sunt delincvenţi"

Pe 9 septembrie, Georgiana, Constantin şi Benjamin, alături de avocata lor şi de jurnalista de la Rue89 se prezintă în faţa Palatului de Justiţie.

În sala de judecată, procurorul cere o pedeapsă de trei luni de închisoare cu suspendare, plus 300 de euro amendă pentru fiecare dintre cei doi români.

Judecătorul, însă, nici nu cere timp de gândire: "Au fost arestaţi doar în baza unei declaraţii a victimei. Telefoanele sunt ale lor. În plus, aceşti domni nu se încadrează în profilul delincvenţilor români. De obicei, aceştia nu vorbesc franceza şi stau cu mâna întinsă, la cerşit".

Astfel, decizia este simplă: cei doi sunt eliberaţi. "Din nefericire, alte persoane de naţionalitatea voastră fură telefoane, iar voi aţi suferit consecinţele...", mai adaugă judecătorul.

"Visul meu s-a transformat într-o realitate cruntă"

"Visul meu de a ajunge aici (n.r. în Franţa) s-a transformat într-o realitate cruntă", mărturiseşte Georgiana, pe Facebook.

Georgiana şi Constantin

Totuşi, pentru ea, dragostea faţă de Constantin este mai mare decât ura francezilor faţă de români. "Voi rămâne în Franţa, pentru el. Asta indiferent de statisticile privind delincvenţii români", adaugă Georgiana.

Conform paginii sale de Facebook, Georgiana s-a născut în Tulcea, unde a urmat liceul, după care a studiat geografia la Universitatea Bucureşti.

Pasionată de călătorii şi fotografie, Georgiana scrie pe reţeaua de socializare că filmele ei favorite sunt franţuzeşti: Taxi 4 şi L'auberge espagnole. Tot la capitolul pasiuni, fata trece numele gadgetului din cauza căruia a fost reţinută: iPhone.

TRANSMITE MESAJELE TALE ŞI PE PAGINA FACEBOOK GÂNDUL

Citește și: