Alina Matis
31812 vizualizări 6 feb 2014

Românii care speră să nu mai aibă nevoie de viză pentru a merge în Statele Unite au trecut, în decurs de 24 de ore, de la extaz la agonie şi, în fine, la o speranţă precaută.

Portalul de ştiri europene EurActiv anunţa miercuri, citând surse diplomatice, că executivul UE (Comisia) a recurs la măsura excepţională de a impune un ultimatum de şase luni Statelor Unite ale Americii în dosarul vizelor pentru România şi alte patru ţări membre. La conferinţa de presă zilnică de joi, însă, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a negat acest scenariu, evitând să spună dacă prima condiţie pentru acest pas a fost întrunită, respectiv dacă vreunul dintre aceste state a sesizat Comisia pe acest subiect. Câteva ore mai târziu, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a precizat, într-un răspuns pentru Mediafax, că a trimis o asemenea notificare Comisiei. Aceasta nu înseamnă, totuşi, că instituţia condusă de Jose Manuel Barroso a impus Statelor Unite ultimatumul de care vorbea EurActiv.

Miza acestei discuţii este, însă, minoră în comparaţie cu adevărata şansă a României pentru a scăpa de vize pentru SUA, respectiv reforma programului Visa Waiver astfel încât să ne încadrăm şi noi, prin ajustarea ratei de refuz (problema României) la rata de depăşire a perioadei de şedere în SUA (un avantaj al României). Legea care ar face posibilă aceste schimbări legislative, însă, este îngropată de anul trecut la pagina 739 a marii reforme în domeniul imigraţiei pe care preşedintele american încearcă fără succes să o treacă de Congres. 

La nivel european, există, în acest moment, un nou regulament (1289/2013, elaborat pe baza unui raport al Parlamentului European din 2012), care prevede o „reacţie comună” a ţărilor membre în dosarul vizelor, în special în situaţia în care ţările extra-comunitare aplică un tratament diferit cetăţenilor UE. Printr-un mecanism de reciprocitate, statelor membre li se cere să dea dovadă, astfel, de solidaritate cu cele care sunt vizate de acest tratament diferenţiat. Într-un scenariu ipotetic, dacă SUA ori Canada refuză să ridice vizele pentru România, celelalte ţări membre vor da dovadă de solidaritate şi vor impune, ca o ultimă măsură, vize pentru SUA şi Canada. Nu există nicăieri în UE disponibilitate pentru asemenea tensiuni cu partenerul american.

Varianta 1, a „surselor diplomatice”

Presa de la Bruxelles scria, miercuri, că executivul UE a transmis Statelor Unite să ridice vizele pentru Polonia, România, Bulgaria, Cipru şi Croaţia, statele membre ale Uniunii ai căror cetăţeni încă nu pot călători liber în SUA. „Dacă problema nu va fi rezolvată în termen de şase luni, UE ar putea introduce vize pentru diplomaţii americani, a avertizat Comisia”, scria EurActiv. Informaţia a luat prin surprindere membri ai delegaţiei române din Parlamentul European. CE nu s-a arătat până acum dispusă să fie agresivă în relaţia cu SUA în chestiunea vizelor, de teamă ca partenerii americani să nu se simtă jigniţi de presiunile europenilor.

În acest context, informaţiile „pe surse” venite din presa europeană indicau la Bucureşti o schimbare semnificativă de atitudine şi o mână de ajutor dată românilor în problema vizelor pentru State.

Varianta 2, a Comisiei Europene

Întrebată de gândul despre acurateţea informaţiilor referitoare la vizele pentru SUA, Comisia Europeană a clarificat că nu a făcut şi nu are în plan să facă un asemenea demers pe lângă Washington. „UE acordă o importanţă deosebită principiilor reciprocităţii şi solidarităţii şi consideră binevenită intrarea în vigoare a noului mecanism. Totuşi, Comisia nu are în vedere vreo iniţiativă de a reintroduce obligativitatea vizelor pentru orice stat terţ, în baza acestui nou mecanism”, ne-a spus Tove Ernst, ofiţer de presă al comisarului european pentru Afaceri Interne Cecilia Malmstrom.

La rândul lui, purtătorul de cuvânt Michele Cercone a negat, în cadrul briefingului zilnic al CE, informaţiile din presă: „Comisia Europeană acordă o foarte mare importanţă principiului reciprocităţii şi solidarităţii. Am lucrat în acest sens şi vom continua să o facem. Asta înseamnă şi că trebuie să fim în contact cu partenerii noştri externi şi să încercăm să abordăm chestiunea pe cât de eficient putem”, a spus Cercone, punctând că executivul UE nu are de gând, deocamdată, să le ceară americanilor ridicarea vizelor pentru cetăţenii vreunui stat membru - o reafirmare, pe scurt, a poziţiei cunoscute pe care Comisia a avut-o mereu pe acest subiect.

Cercone a refuzat să precizeze dacă, în baza noului regulament european, statele membre care încă mai au nevoie de vize pentru SUA, Canada şi Australia s-au folosit de pârghiile pe care le au la dispoziţie şi au sesizat CE pe această problemă.

De la Washington, unde s-a întâlnit cu oficiali americani, senatorul PSD Mircea Geoană s-a declarat şi el sigur că discuţia CE-SUA chiar a avut loc şi a catalogat dezminţirea purtătorului de cuvânt drept o „inerţie mai degrabă de natură birocratică”. „Fără îndoială că da”, a răspuns Geoană, întrebat dacă, dincolo de zvonurile din presă, chiar crede că au existat presiuni ale UE pe lângă SUA în dosarul vizelor.

În mesajele contradictorii pe acest subiect - deşi Comisia a avut un singură poziţie -, social-democratul a spus, la Gândul LIVE, că citeşte o preferinţă a CE „de a avea o negociere, şi nu o chestiune de forţă”. „Acest tip de sancţiune este un instrument de ultim resort. Nimeni nu doreşte o escaladare pe relaţia cu America”, a mai spus Geoană.

„Eu nu aş vedea în demersul Comisiei Europene, care a cerut Statelor Unite ale Americii un răspuns în următoarele şase luni de zile în legătură cu renunţarea la obligativitatea vizelor pentru cetăţenii din România şi din alte patru ţări membre ale UE, care doresc să călătorească în SUA, un ultimatum. Între parteneri nu se practică astfel de abordări. Este mai degrabă o formă ceva mai radicală de a se exprima nemulţumirea Comisiei Europene faţă de un subiect abordat de atâtea ori până acum între cele două părţi, şi pe care partea americană tot evită să-l rezolve de o manieră satisfăcătoare”, a comentat pentru gândul europarlamentarul social-democrat Corina Creţu, membră în delegaţia PE pentru relaţia cu SUA.

„Cred că partea americană va da un răspuns satisfăcător acestei probleme, într-o negociere unde este loc de concesii reciproce. Sper ca şi negocierile bilaterale să meargă în direcţia ridicării vizelor pentru cetăţenii români, având în vedere Parteneriatul Strategic ce ne leagă şi excelenta noastră colaborare”, a adăugat Creţu, fără a avea încă o confirmare din altă sursă decât presa dacă CE chiar a somat SUA pe tema vizelor.

Varianta 3, a Ministerului de Externe din România

Răspunsul a venit în scurt timp de la MAE român, care a precizat, la solicitarea Mediafax, că a notificat CE cu privire la statele - inclusiv SUA - care nu respectă regimul de reciprocitate a vizelor. „Conform obligaţiilor impuse prin prevederile recentului Regulament European 1289/2013, România a notificat deja instituţiile europene cu privire la acele state care nu respectă regimul de reciprocitate în materie de scutire de vize faţă de cetăţenii români care călătoresc pe teritoriul unor state terţe aflate pe lista pozitivă a UE (Anexa II a Regulamentului 539/2001). SUA este unul dintre statele care constituie obiectul notificării”, a informat MAE.

Anexa la care a făcut referire Ministerul condus de Titus Corlăţean, numită şi „anexa pozitivă” se referă la statele non-UE care sunt scutite de viză. De cealaltă parte, cetăţenii statelor terţe din Anexa I, „anexa negativă” au nevoie de viză când trec graniţele externe ale unui stat membru, potrivit Regulamentului 539/2001.

Ce spune noul regulament european

Potrivit prevederilor nou intrate în vigoare, dacă o ţară inclusă în Anexa II „introduce, reintroduce sau menţine vizele pentru cetăţenii unuia sau ai multor state membre”, pot fi parcurşi următorii paşi: în 30 de zile de la intrarea în vigoare a noului regulament (9 ianuarie), statele membre trebuie să notifice în scris principalele instituţii europene: Parlamentul, Consiliul şi Comisia. Pe urmă, în baza consultărilor cu statele membre afectate, Comisia trebuie să „urmeze paşi” în vederea asigurării respectării principiului reciprocităţii vizelor - în cazul României, paşi în vederea ridicării vizelor pentru SUA.

Dacă, în termen de 90 de zile de la data publicării notificării statului membre şi în pofida demersurilor Comisiei, ţara membră nu se conformează, statul afectat POATE cere Comisiei să PROPUNĂ reintroducerea temporară a vizelor pentru cetăţenii statului terţ.

Ulterior, pentru ca flexibilitatea instituţiilor UE să fie şi mai mare, Comisia trebuie să analizeze efectele unei astfel de măsuri. În cazul SUA, de exemplu, dacă nu cumva introducerea vizelor pentru diplomaţii americani ar afecta parteneriatul transatlantic sau, mai aplicat, dacă nu cumva ar bloca negocierile pentru Transatlantic Trade and Investment Partnership, care, odată încheiat, va fi cel mai mare acord comercial din istorie.

Mai departe, spune regulamentul, dacă, în 6 luni de la data publicării notificării statului membru, terţul nu a ridicat vizele, Comisia poate reintroduce şi ea, pentru 12 luni, vizele sau poate prezenta Parlamentului un raport pe această temă.

Nu există o legătură automată între notificările statelor membre şi posibilele iniţiative pentru reintroducerea vizelor pentru statele terţe care nu respectă principiul reciprocităţii, a subliniat Comisia Europeană pentru gândul, precizând că decizia rămâne la latitudinea sa.

Varianta practică: scoaterea reformei Visa Waiver din Legea Imigraţiei a lui Barack Obama

Chiar şi în eventualitatea în care marile puteri europene - care oricum nu mai au nevoie de vize pentru SUA - şi instituţiile UE ar dori să îşi manifeste solidaritatea cu România şi celelalte patru state din acest grup, paşii care trebuie parcurşi sunt numeroşi, procedura este greoaie şi ar putea tensiona relaţiile cu americanii tocmai într-un moment în care toate eforturile sunt canalizate pe dosare precum marele acord comercial transatlantic.

În acest context, adevărata şansă a românilor de a scăpa de vize ar fi o lege care se numeşte Jobs Originating Through Launching Travel (JOLT) Act, iniţiată anul trecut de un grup de congresmeni. JOLT Act ar modifica programul Visa Waiver, de exceptare de la obligativitatea vizelor, într-o manieră care ne-ar permite şi nouă, românilor, să ne încadrăm.

Una dintre schimbările propuse de JOLT Act este "ajustarea criteriilor de rată de respingere a aplicaţiilor" - în acest moment, de 3% - dacă statele au un procent mic de oameni care nu respectă durata vizei. Rata ar urma să fie scăzută şi, totodată, calculată în funcţie de numărul celor care aplică, şi nu de cel al aplicaţiilor. Or, în România, problema a fost mereu că oamenii aplică de multe ori, chiar dacă cererea le este respinsă de fiecare dată, ceea ce creşte rata naţională de respingere a aplicaţiilor.

Totodată, noua legislaţie privind Visa Waiver prevede stabilirea unei rate de maximum 10% de depăşire a perioadei de şedere permise (90 de zile). Acest prag ar fi în favoarea României, a explicat, anul trecut, Bogdan Aurescu. "Potrivit estimărilor, ne-am încadra", a afirmat, la acel moment, oficialul MAE pentru gândul. Potrivit MAE, rata de refuz a cererilor de viză a ajuns la 11,5% în anul fiscal care tocmai s-a încheiat, o scădere de 5,5 procente faţă de anul anterior.

Problema cu această lege este că, la scurt timp după ce a fost depusă, a ajuns în marele pachet de reformă a imigraţiei pe care preşedintele american, Barack Obama, încearcă să îl treacă prin Congres încă din primul său mandat. Astfel, JOLT Act poate fi găsit acum de la pagina 739 din cele 850 ale pachetului legislativ. Cum legea nu are mari şanse să treacă în viitorul apropiat, mai ales că 2014 este an electoral în SUA, marea ocazie a României o constituie scoaterea legii despre Visa Waiver din pachetul de reformă şi supunerea ei la vot, separat.

Mai optimist decât majoritatea vocilor de la Washington, senatorul Mircea Geoană a estimat, într-o intervenţie la Gândul LIVE, că s-ar putea ajunge, în luna iunie, la un acord pe întregul pachet de reformă. „Dacă scenariul pesimist, acela că nu se înţeleg republicanii cu democraţii pe legea mare a imigraţiei, atunci presiunea conjugată a Uniunii Europene şi sper ca lobby-ul cât mai eficient al României şi Poloniei, să putem să mergem la operaţia chirurgicală, de a ne scoate legea de acolo. Asta încerc eu să-i conving - 'măi, oameni buni, dacă nu se poate, nu ne ţineţi prizonierii luptei voastre politice, pentru că nu este drept!'”, a comentat fostul ministru de externe şi ambasador al României la Washington.

Pentru comentarii: Facebook - Alina Matiş, Twitter - @alinamatis

Citește și: