158 vizualizări 29 oct 2007

Autorităţile de la Berlin se pregătesc de o revoltă şi nu una care se încadrează în tiparele socio-economice obişnuite. Motivul pentru care germanii de rând vor fi tentaţi să le „sară la gâtul“ guvernanţilor este legat de iniţiativa Partidului Social  Democrat care doreşte limitarea vitezei pe celebrele autostrăzi din stat, neatinse (cel puţin de-a lungul a 6.000 de km), până în prezent, de vreo restricţie de viteză. A apăsa cu putere pedala de acceleraţie, fără a ţine cont de kilometraj, este un fapt cu care Germania se mândreşte de zeci de ani.

Drept urmare, orice tentativă a guvernanţilor de la Berlin de a înfrâna pasiunea şoferilor de a rula cu până la 300 de km/h se va lovi cu siguranţă de nemulţumirea cetăţenilor care nu vor putea să accepte atât de uşor să ruleze “doar” cu 130 de km/h. O astfel de schimbare, catalogată de presă drept „sfârşitul unei ere” va avea drept consecinţă o scădere în sondaje pentru partidele din coaliţia de guvernământ, cât şi declanşarea unui război rece cu marile companii constructoare de maşini, care au „cotizat” cu milioane de euro în alegerile din 2005 pentru a se asigura că o astfel de decizie nu va fi niciodată luată.

Pe de altă parte, există şi presiunile Bruxellesului pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, iar, în viziunea social democraţilor, reducerea vitezei ar reuşi să aducă măcar puţin Germania pe calea cea bună a Protocolului de la Kyoto. 

Citește și: