Ioana Bojan
538 vizualizări 25 ian 2012

Premierul rus Vladimir Putin, candidat la alegerile prezidenţiale, a dat asigurări miercuri că Rusia nu va mai cunoaşte "niciodată" dictatura, într-un moment în care regimul său se confruntă cu o contestare fără precedent, relatează AFP.

"Suntem o ţară deschisă, orice s-ar scrie pentru a ne face să ne temem de o aşa-zisă dictatură, aceasta nu există şi nu va mai exista niciodată la noi", a declarat el, potrivit agenţiilor ruse de presă, în cadrul unei întrevederi cu studenţi la Tomsk, în Siberia.

"Suntem o ţară deschisă, cu o economie de piaţă. Suntem o ţară liberă", a adăugat liderul rus.

Vladimir Putin este acuzat de opoziţie şi de organizaţiile neguvernamentale pentru drepturile omului că a implementat, de la sosirea sa la putere în 2000, un sistem politic pe măsură, a îngrădit presa şi i-a exclus pe criticii săi din viaţa politică, în cadrul "democraţiei sale conduse".

Fraudele denunţate de opoziţie în cursul alegerilor legislative din decembrie au declanşat o mişcare de contestare fără precedent, iar opozanţii speră să reunească la 4 februarie, pentru a treia oară în două luni, zeci de mii de manifestanţi la Moscova.

Vladimir Putin rămâne totuşi marele favorit al scrutinului prezidenţial de la 4 martie, care ar urma să marcheze revenirea sa la Kremlin, pe care a trebuit să-l părăsească în 2008, după două mandate consecutive de preşedinte (2000-2008).

Citește și: