Silviu Bănilă
1317 vizualizări 11 dec 2018

Bild, citat de The Independent, a publicat o fotografie cu o legitimaţie eliberată pe numele „Maj. Vladimir Putin”, care pare a fi semnată şi validată până la sfârşitul anului 1989. Putin a fost agent al KGB-ului şi a activat în Dresden - Republica Democrată Germană - la finele anilor 1980. Ancheta jurnaliştilor germani arată că documentul a fost găsit în dosarele pentru „cadre şi educaţie” din biroul din Dresden al Stasi.

foto: captură BILD

Dosarele Stasi - poliţia secretă care spiona vieţile cetăţenilor est-germani în timpul epocii comuniste  - au fost făcute publice în 2015. Konrad Felber, care conduce divizia din Dresden responsabilă cu arhivele Stasi, a declarat că legitimaţia lui Putin i-ar fi permis să intră şi să iasă nestingherit în birourile agenţiei de spionaj.

Felber a adăugat că recrutarea agenţilor era mai facilă, deoarece Putin nu ar fi fost nevoit să spună nimănui că a lucrat pentru KGB. Potrivit biografiei oficiale a lui Putin, actualul preşedinte rus a lucrat în Dresden între 1980 şi 1990. Acesta a fost promovat la rangul de „locotenent colonel şi aghiotant al şefului departamentului”.

 În 1989, fostul agent sovietic a primit medalia de bronz din partea RDG „pentru serviciul loial în armata naţională a poporului”. Putin a revenit în Rusia în 1990, unde a lucrat la Universitatea de Stat din Leningrad, după care şi-a lansat cariera politică fulminantă. Foştilor cetăţeni din Germania de Est li s-a permis să-şi studieze propriile dosare Stasi, începând cu anul 1992, după căderea Zidului Berlinului (1989).

Citește și: