Ion Gaidau - Mediafax
333 vizualizări 27 apr 2014

În cursul unei discuţii telefonice cu Serghei Lavrov, John Kerry "şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa mişcărilor provocatoare de trupe ruseşti la frontiera ucraineană, sprijinului (acordat de) Rusia separatiştilor şi retoricii sale incendiare, care subminează stabilitatea, securitatea şi unitatea Ucrainei", potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

De asemenea, Kerry a cerut ca Moscova să susţină "fără condiţii" eforturile depuse de OSCE şi de Guvernul ucrainean în vederea eliberării celor 13 observatori ai organizaţiei, "care sunt reţinuţi ostatici de separatişti proruşi la Slaviansk", în estul Ucrainei.

În cele din urmă, Kerry a îndemnat Rusia să "susţină public eforturile ucrainene, mai degrabă decât să le denigreze".

Această conversaţie telefonică, desfăşurată la iniţiativa americană, a fost anunţată deja de Moscova.

Potrivit Ministerului rus de Externe, Serghei Lavrov a insistat asupra necesităţii adoptării cât mai rapid a unor măsuri care să conducă la "dezescaladarea situaţiei în Ucraina". El a cerut, înainte de toate, oprirea operaţiunilor militare împotriva protestatarilor şi încetarea acţiunilor agresive ale ultranaţionaliştilor ucraineni.

Discuţia telefonică între cei doi diplomaţi a avut loc într-un context foarte tensionat, americanii acuzând că avioane ruseşti au încălcat spaţiul aerian ucrainean în repetate rânduri în ultimele zile, o acuzaţie respinsă cu fermitate de Moscova.

Începând de luni, Statele Unite ar urma să pună în aplicare o nouă serie de sancţiuni, cu scopul de a încerca să izoleze şi mai mult Rusia, ca represalii la acţiunile sale în criza ucraineană.

Citește și: